Реклама / Ads
5| 4420 |11.11.2020 НОВИНИ

Петър Славов: Участието в онлайн заседания на парламента може да доведе до оспорване на актове

.
Петър Славов
Ако наистина искаха конституционосъобразно да дадат възможност за онлайн заседание, означаваше, че депутатите трябваше да си изменят правилника, а не да приемат някакво решение от миналата седмица, което очевидно не може да противоречи на собствения им правилник, който е със статут на закон и по този ред да се опитват да си решат проблемите с липсващ кворум или проблеми от друго естество.
 

Това каза за БНР Петър Славов, адвокат, бивш депутат от "Реформаторския блок" и допълни:

"Това поставя много сериозни въпроси по отношение на оспорване на актове оттук нататък на парламента, които са приети с кворум, осигурен по този начин".

 

"Народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради Covid-19, имат право да участват дистанционно по електронен път в пленарните заседания на Народното събрание, включително, ако са близки контактни на потвърден случай на Covid-19. Проблемът идва от там, че този ред влиза в противоречие с правилника за дейността на Народното събрание, който в чл. 52 изрично указва, че регистрацията се извършва чрез компютъризираната система и кворум се осигурява на база на присъстващи народни представители.", обясни той.

 

По думите му 44-ият парламент ще остане в историята с изключително лошите практики, които създаде, най-вече с възможността между четенията на даден законопроект да се прокарват промени в други закони, които нямат нищо общо с него.

 

"Примерите не са един или два, това стана трайна тенденция в работата им."

 

По повод заведеното дело срещу петолъчките в новата сграда на Народното събрание Петър Славов коментира:

"Това е една наша иницииатива, една наша битка още от 2014 година, на практика от първите дни, когато бяхме избрани за народни представители, когато обърнахме внимание на тогавашното ръководство на парламента, че е недопустимо на сградата на бившия париен дом, която сега стана първа сграда, да се кипри на фасадата на централния вход остатъкът от комунистическия герб на Съветския съюз от преди 1989, но и да не е поставен държавния герб на Република Бъэлгария", коментира Петър Славов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4214 |11.11.2020 Петър Витанов пред БНТ: Управляващите заблуждаваха, че няма проблем с Договора за добросъседство с Република Северна Македония . 2| 3835 |10.11.2020 Петър Витанов: Правителството закъсня с разговора за Република Северна Македония . 19| 5836 |05.11.2020 Петър Велков: Заразата се разпространява неконтролируемо . 18| 9521 |04.11.2020 Петър Бояджиев за Борисов: В ЕС няма друг такъв наглец премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads