Реклама / Ads
1| 4392 |31.01.2024 НОВИНИ

Петима евролидери настояха за удвояване на усилията за оказване на военна помощ на Украйна

.
Източник: БГНЕС
Петима правителствени ръководители от Европейския съюз, сред които и германският канцлер Олаф Шолц, призоваха днес държавите членки да "удвоят усилията си" за оказване на военна подкрепа на Украйна срещу руската инвазия преди решаваща среща на върха на блока, съобщи Франс прес.
 

"Олаф Шолц, Мете Фредериксен (Дания), Петър Фиала (Чехия), Кая Калас (Естония) и Марк Рюте (Нидерландия) заявиха в статия, публикувана във в."Файненшъл таймс": "Трябва да удвоим усилията си, за да гарантираме, че подкрепата ни ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо".

 

"Украйна не разполага с достатъчни количества артилерийски боеприпаси. Ангажиментите за военна подкрепа рискуват да не отговарят на нуждите на Киев", уточняват те.

 

Ето защо лидерите настояват "приятелите и партньорите на Украйна да се ангажират отново с дългосрочна и устойчива военна подкрепа за Украйна като споделена европейска отговорност".





Изявлението идва в момент, в който някои страни от ЕС, начело с Германия, през последните седмици многократно коментираха, че държавите членки могат да направят повече по отношение на военната помощ за Украйна.

 

В ход е и оценка на приноса на всяка страна членка, а утре в Брюксел ще се проведе среща на върха на 27-те страни членки относно финансовата подкрепа за Киев.

 

Очакват се задълбочени дискусии за намиране на компромис с унгарския министър-председател Виктор Орбан, който през декември наложи вето върху отпускането на 50 млрд. евро европейска помощ за Киев за четири години.





"В началото на миналата година ЕС се ангажира с амбициозна цел: до края на март 2024 г. да достави на Украйна един милион артилерийски снаряда. Суровата реалност е, че не сме постигнали тази цел", посочват правителствените ръководители в статията на "Файненшъл таймс".

 

"Това, което е спешно сега, е да се изпратят боеприпаси и оръжейни системи, включително гаубици, танкове, дронове и системи за противовъздушна отбрана, от които Украйна толкова спешно се нуждае на терен. Веднага", отбелязват те.

 

Трябва да се проучат всички възможности: "даряване на съществуващи запаси или съвместно закупуване на боеприпаси чрез нашите отбранителни индустрии", предлагат лидерите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 9372 |31.01.2024 Евгений Дайнов: Всички очакват трус покрай ротацията и се позиционират . 2| 4065 |31.01.2024 Край на издевателствата с онколекарства. Депутатите слагат тават на цените, които плаща НЗОК . 3| 4064 |31.01.2024 Руският антивоенен кандидат за президент Борис Надеждин е събрал достатъчно подписи за участие в изборите . 0| 4544 |31.01.2024 „Гладиатор на бурята“: Русия използва полутаен батальон от „свирепи щурмоваци“ от бивши затворници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads