Реклама / Ads
10| 3885 |11.12.2023 НОВИНИ

Петков и Борисов искат НС да подпечата продажба на "Лукойл". Допълнителната такса за "Турски поток" се отлага

.
"Взехме решение да има пълна прозрачност за потенциален купувач на "Лукойл". Рафинерията е стратегически обект за България. Няма да има възможност тази сделка да бъде финализирана без разрешението на Народното събрание. Ще бъде взето абсолютно прозрачно решение и ще избегнем спекулации, че задкулисни играчи или офшорки ще стоят зад този стратегически актив". Това обяви съпреседателят на ПП Кирил Петков пред журналисти днес.
 

Петков направи съвместно изявление с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

 

Борисов, който е председател и на Комисията по външна политика, посочи, че ще бъде вкаран текст, който ще касае стратегически предприятия - газопроводите, хранилищата, ядрената енергетика, нефтопреработвателните предприятия.

 

От изявлението стана ясно, че ГЕРБ и ПП-ДБ днес ще внесат в Народното събрание текст, който касае стратегическите предприятия - за нефтопреработването, ядрената енергетика, газопроводи и хранилища.

 

“За да няма спекулации, подобна сделка или искане ще се ратифицира с общо решение в парламента”, каза Борисов във връзка с евентуалното сделка за кувуване на “Лукойл”.

 

Газовата такса над "Турски поток"

 

"Взехме решение, че за газовата такса за пренос ще следваме общия европейския подход. Тази такса не трябва да е едностранна от страна на България. Трябва да се работи с Европейската комисия, така че заедно с всички европейски страни този тип такси могат да бъдат наложени по начин, по който да имат ефект върху икономиката на Руската федерация. Взимаме решение сега да отложим таксата, да работим с ЕК, докато изработим това общо решение това нещо да се приложи", каза още Петков.

 

На 13 октомври, България въведе такса от 20 лв. за мегаватчас за транзит на руски газ, доставен през нейна територия на трети страни. Към момента Унгария, Сърбия, Гърция, Румъния и Австрия се снабдяват с руски газ по газопровода "Турски поток". 

 

По същество мярката означава, че количествата газ по "Турски поток" ще се облагат с допълнителна такса от 20 лева на мегаватчат транзит. 

 

Борисов уточни, че по отношение на газовата такса са решили да приложат “правилния европейски подход”, което по думите му “ще успокои държавите след нас и добросъседството, което винаги е било в нашите прерогативи ще продължи да бъде такова”.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3693 |11.12.2023 БСП дава заден. Отказва преговори за общо управление с ПП-ДБ в София . 3| 3767 |11.12.2023 Зеленски: Аржентина може да играе водеща роля в прилагането на украинската формула за мир . 4| 4880 |11.12.2023 Извънредно заседание на парламента: Първо четене на Бюджет 2024 . 16| 4935 |11.12.2023 Борисов поема лично управлението на ГЕРБ в София, смени 80% от ръководството /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads