Реклама / Ads
2| 4364 |29.09.2015 НОВИНИ

Т. Петкова: Shell сондира нефт и газ край Силистар

.
Теменужка Петкова
Първоначалните геоложки проучвания за сондиране на нефт и газ край Силистар са надеждни. След няколко години България ще задоволя собствените си потребности от местен нефтен добив. Shell спечели конкурса и това е добра новина. Това каза в "лице в лице" по bTV енергийният министър Теменужка Петкова.
 
Либерализацията на енергийния сектор е приоритет на българското правителство. След 1 януари 2016г. цената на електрическата енергия ще се определя от пазара, от търсенето и предлагането.Това  е сериозна крачка на българската енергетика, заяви министърката.

Българите не бива да се притесняват от либерализацията. Това е закономерен процес. Няма по-обективен критерий от този на пазара.С въвеждане на независима енергийна борса ще се засили конкуренцията. Трудно ще се стигне до такова развитие.Чуждият опит показва, че в началото цената се е повишила леко, но после има рязък спад на цените, посочи Петкова.

„Няма един по-обективен критерий от пазара”, допълни Петкова и заяви: „БЕХ през август сключи договор със Световната банка за модел за либерализация на българския енергиен пазар. БЕХ е финансов холдинг, който събира своите приходи от дружествата, които управлява. Основното спасение за българската енергетика е либерализацията, въвеждането на пазарните механизми. Така ще бъде елиминирана регулаторната рамка, в която системата работи".

Петкова добави, че предстоят законодателни промени, които да определят статута на НЕК.

Изпълнихме ангажимента към бизнеса и го изпълнихме. Направено е намаление на 10 % на разходите в държавната енергетика.Който има намерение да краде от българската енергетика, нямат място в нея. Но бизнесът е добре дошъл в бордовете на държавната енергетика. Това трябва да са хора без конфликт на интереси, без фирми, да отговарят на изискванията на закона. Ние няма какво да крием, категорична бе тя.

Това са отношения между тези производители и държавата, които са по силата на закон. Проблемът опира до това с какви темпове се е дало възможност на тези ВЕИ-производители на инвестират в този сектор.Привърженик съм на пълната розрачност в сектора.Подкрепям една законодателна промяна, за да бъдат осветлени договорите на ВЕИ. Трябва да има регистър не само за ВЕИ, но и за заводските централи и др. Този принцип трябва да важи за всички, смята министърът.

С въвеждане либерализацията ще дойде необходимоста от предоговаряне на дългосрочните договори. Това бе отговорът на министър Петкова на въпрос за искането на лидера на Фронта валери Симеонов да се развалят договорите с "американските Марици".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4541 |18.08.2015 Т. Петкова: Трябва бързо да се разплатим с американските централи . 0| 4482 |24.07.2015 Петкова: „Топлофикация София" дължи на БЕХ над 560 млн.лв. . 0| 5095 |06.07.2015 Теменужка Петкова: Правителството ще стабилизира НЕК и сектор "Енергетика" . 0| 4439 |25.06.2015 Петкова: Постигнато е споразумение с двете американски централи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads