Реклама / Ads
2| 5922 |10.04.2018 НОВИНИ

Д-р Д. Петров за Фрог: Жени Начева излъга д-р Грозев за още пари за болниците

.
Жени Начева Източник: БГНЕС
Надзорният съвет на НЗОК не е определил бюджетите на болниците за тримесечие. Това според мен, се прави, за да се избегне скандалът. Това заяви пред Фрогнюз бившият подуправител на Здравната каса д-р Димитър Петров по повод решението на НЗОК бюджетът за болниците за април да бъде равен на бюджета, заплатен за извършената дейност през февруари.
 

На събора на БЛС, на който беше приет Националният рамков договор, председателят на Съюза д-р Венцислав Грозев твърдеше, че са договорени 122 млн. лв. извън безлимитните дейности като ражданията, хемодиализата, интензивните грижи. На събора аз и още няколко други лекари настоявахме, че ако има договорена такава стойност от 122 млн. лв., тя да се запише в чл. 357 на НРД. Това не стана. Питам аз защо ръководството на Съюза подведе целия събор.

 

Отговорите са два: или не разбира за какво става въпрос, или е повярвало на устните обещания на председателката на Надзорния съвет Жени Начева за тази сума. Повече от ясно е, че Жени Начева няма да даде и стотинка повече от това, което има в бюджета. Още повече, че тя си признава, че няма намерение да отпуска повече пари. Има го документирано в протокол.


"Защото ние сега това, което казваме на болниците – параметрите, които сте достигнали края на миналата година ние ви ги даваме, само че при по-високи цени с по-малък брой болни. Това е. Ние не им даваме повече пари. Ние им даваме по-малък брой болни при по-високи цени. Истината е тази."/ Жени Начева - НС на НЗОК -стенографски протокол от 26.02.2018 /.

 

Очаквам не само че НЗОК няма да увеличи бюджетите на болниците, но и МЗ ще нанесе серия от тежки удари на лечебните заведения. Цените за спешната помощ, интензивните грижи и някои други дейности ще са намалени. Вторият удар е по линия на финансовия стандарт за управление на болниците. Голяма част от лечебните заведения държат лекарите с ниски заплати и им плащат бонуси от пътеки, тъй като не знаят какво ще им определи Касата следващия месец. Болничните директори ще се принудят да вдигнат основните заплати, тъй като методиката не позволява да се плащат средства за допълнително материално стимулиране при просрочени дългове. Ако вдигнат основните заплати, няма да мога да ги изплащат и няма да могат дават бонуси. Това ще доведе до напускане на лекари, което ще съсипе болниците окончателно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6881 |10.04.2018 Лош пример! И кметовете масово нарушават Закона за движение по пътищата . 1| 9891 |10.04.2018 Надзирател пред Фрог: Пелов искаше да избяга през административния съд . 0| 5502 |10.04.2018 След разкрития на Фрог: Превърнаха „Медицински одит” в непристъпен бункер . 1| 5782 |10.04.2018 Само във Фрог: Пандизчиите избягали, за да изпълнят мокра поръчка?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads