Реклама / Ads
0| 4463 |06.01.2015 НОВИНИ

Пияните шофьори - директно в болницата с полицай

.
Пиян водач
Пияните шофьори, пробата с дрегер на които показва над 1,2 промила алкохол, вече ще бъдат пращани веднага в лечебно заведение за Измененията бяха представени днес от началника на сектор „Административно-наказателна дейност“ към „Пътна полиция“ Стойчо Константинов и поставени на обществена дискусия.
 
Полицейският началник припомни, че в момента няма задължение служители на МВР да съпровождат почерпените водачи до лечебно заведение.

Сред другите промени е и установяване на самоличността на пияния шофьор. Според сегашните разпоредби, ако водачът не носи лична карта, не му се взима кръв за алкохолна проба.

"В проекта е предвидено и вземането на две проби за изследване, а не само на една, както е в момента", обясни Константинов. Втората ще е контролна. При разлика над 10 на сто между двете ще се прави още една. За установяване на употреба на упойващо вещество освен кръв вече ще се взима и урина. Според сегашните текстове допустимата разлика между две проби е 0,2 промила.

Пробите вече ще се съхраняват за 12-месечен срок, а не 3 месеца, каквато е досегашната практика. Резултатите от пробите вече ще се записват с точност до втората цифра – например не 0,5, а 0,54.

Промените бяха разкритикувани от началника на токсикохимичната лаборатория във ВМА доц. д-р Васил Атанасов. Той поиска шофьорите да се тестват и за амфетамини и обясни, че новите текстове не са съгласувани със закона за наркотичните вещества и прекурсорите. Според него шофьорите, закарани в лечебно заведение, трябва да подписват и съгласие за манипулациите, на които ще бъдат подложени.

Всяка година хванатите пияни шофьори са около 16-18 хиляди. Пробите на половината от тях показват над 1,2 промила алкохол. Данните изнесе шефът на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров по време на дискусията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 9393 |23.12.2014 Борисов категоричен: Пияни шофьори - без книжка до живот! . 3| 4102 |22.12.2014 Адв. Марковски: Да се увеличат санкциите за пияните шофьори . 6| 3854 |21.12.2014 Депутати искат затвор за шофьори без книжка . 4| 4756 |01.12.2014 Да се върне психотестът за шофьори, зоват експерти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads