Реклама / Ads
43| 8601 |16.02.2015 НОВИНИ

Писанчев на крак при Неофит, ще се замонашва в манастир?

.
Патриарх Неофит
Шефът на ДАНС Владимир Писанчев над 10 пъти е посетил патриарх Неофит през последните няколко месеца. Визитите не са били никак случайни и са останали в пълна тайна от медиит и обществото, съобщиха за Фрогнюз духовници, запознати с делата на Светия Синод.
 

При срещите между двамата, по всичко личало, че Писанчев изобщо нямал намерение да се изповядва. Не се изключва вероятността по спешност да търси тих пристан в някой манастир, където да прекара живота си, след като бъде свален от поста си заради грандиозните скандали, в които беше въвлечена ДАНС през последните две години. Хора от Синода твърдят, че в разговорите често се споменавала думата манастир. Не е тайна, че облаците над главата на Владимир Писанчев се сгъстиха след като службата му проспа фалита на КТБ и след като се разбра, че отдела за подслушване е проникнал в информационните масиви на МВР. Според други духовници, Писанчев прокарвал руски интереси в БПЦ.

Тайните визити на председателя на родното ФБР са разделили духовенството на два лагера, като напрежението между тях ескалира с всеки изминал ден. Единият изцяло подкрепя нескритата проруска ориентация на църквата ни, както и странните заигравки с представители на не кого и да е, а точно с представители на Университета по библиотекознание, известен още като УниБИТ, библиотекарския, или Магнаурската школа на ДАНС.

За никого не е тайна, че освен Писанчев, негови ярки представители са директорът на учебното заведение Стоян Денчев, бившият шеф на МВР Цветлин Йовчев, който след като защити докторска дисертация, вече се изявява и като преподавател. Със същата дейност там е ангажиран и бившият служител на Шесто управление на ДС Димитър Иванов. Не е случаен и фактът, че преди близо година патриарх Неофит получи специалното отличие от УниБИТ за „Лидерски принос" към българската църква и православната вяра.

 

Тясната връзка на "Магнаурската школа" с руската църква прозира и в един факт, който не намери голям отзвук в медиите. Академичен състав на въпросното висше училище направи руския патриарх Кирил почетен доктор на Университета по библиотекознание. На церемонията присъстват посланикът на Русия Юрий Исаков, тогавашният председател на ДАНС Константин Казаков, бившата шефка на ДКСИ Цвета Маркова и др.

 

През последните седмици шефът на комисията по вътрешен ред и сигурност в парламента Атанас Атанасов твърди, че източената от МВР информация от скандалната разработка „Червеи” и всички данни, събирани по времето на кабинета „Орешарски” са притежание на Сарайско-библиотекарската групировка. Според Атанасов тя е толкова могъща, че и в момента продължава да управлява държавата с всички възможни лостове, включително и чрез влияние в съдебната власт и службите за сигурност. На този етап, все още не са посочени конкретни имена, свързани с въпросната групировка, но хората се досещат за какво става дума.

Втората група духовници открито негодуват срещу зависимости на църквата ни от Русия. В пълна тайна например са останали визитите на патриарх Неофит тази събота и неделя в Дом „Москва”, и в Руската църква в столицата. Поводът е, че руски митрополит е дошъл на посещение у нас. Подобно гостуване на български представител на църквата в Русия, обаче не би предизвикало подобно внимание от страна на руския патриарх, убедени са духовниците. В практиката поне такова нещо не се е случвало. Твърди се, че такова уважение не се демонстрира нито към румънската, нито към гръцката църква, камо ли към арменската или католическата.

 

Според източници на Фрог, на тоста, който е бил вдигнат в неделя, руският гост е предал задоволството от председателя на външния отдел на руската църква- митрополит Иларион, за решението на Неофит и на Светия Синод да назначи отец Герасим за Главен секретар на Синода. Някои са възприели тази реплика като пряко вмешателство във вътрешните дела на православната ни църква.

Друг факт, обаче боде очите на всички хора, облечени в расо. А то е, че на пръстите на едната ръка се броят интервютата, които е дал Неофит за българските медии, откакто се е възкачил на трона. В същото време той охотно говори за руски медии и за двуезичния вестник „Русия днес”. Издателката на вестника Светлана Шаренкова пък беше отличена от премиера на Русия Медведев с орден „Дружба” за приноса й в българо-руските отношения. Прави впечатление и фактът, че патриархът не пропуска прием в руското посолство, без значение какъв е поводът за него.

Заради всички тези неща, някои митрополити, които до този момент са се считали за проруски, вече имат съвсем друга позиция. Това е станало, след като украинският посланик се е обърнал към българската църква за подкрепа, във връзка с войната и убийствата на невинни хора там. Твърди се, че такава до този момент все още не е дадена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4825 |13.02.2015 Вучков: След три седмици ще се реши за Лазаров и Писанчев . 3| 5081 |13.02.2015 Я. Нотев пред Фрог: С ГЕРБ говорихме колегиално да си оттеглят предложението за Лазаров и Писанчев . 43| 5818 |13.02.2015 Борисов: Ако Лазаров и Писанчев са сгрешили, ще ги сменя . 13| 6363 |12.02.2015 Реформаторите и патриотите към Бойко: Вън Лазаров, Писанчев и Китов!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads