Реклама / Ads
26| 6372 |25.10.2013 НОВИНИ

Пишат „черен списък” на медии, критикуващи магистрати

.
Доживяхме и това. В прокуратурата ще се прави списък на медии и журналисти, които критикуват магистрати. Това бил предложил зам.-главният прокурор Борислав Сарафов на своя началник Сотир Цацаров.
 

Идеята той споделил преди дни, с аргумента, че е добре да се знае, кои са критикарите, за да може да се вземат съответни мерки. Според някои магистрати под „съответни мерки” можело да се има предвид изготвянето на отговори на въпроните критики. Според други обаче ставало дума да се намерят начини, за „затваряне” на устата на неудобите медии и журналисти.

 

Така или иначе, предложението е скандално, независимо от аргументите, които могат да се изтъкнат в полза на списъка, коментираха пред Фрог нюз магистрати с дълъг стаж в професията.

 

Все още не е ясно дали главният прокурор Цацаров ще подкрепи "новаторската" идея. Потърсхме неговия кометар, но той не си вдигаше телефона.

 

Самият Сарафов бил предложил още, ако все пак към медиите изтече информация за „черния писък”, да се обясни, че става дума за обикновен мониторинг на публикации и предавания в средствата за масова информация, за да се запознае ръководството на прокуратурата с критиките и да набелязва адекватни мерки за тяхното преодоляване. Това щяло да е официалното обяснение, ако се стигне дотам.

 

Според някои коментари на магистрати, за повече информация за неудобните медийни субекти, била потърсена помощта на Държавната агенция „Национална сигурност”. Оттам обаче засега се въздържали да окликнат на идеята, вероятно помнейки още скандалите около разработката „Галерия” от времето на Петко Сертов и Алексей Петров – Трактора в ДАНС.

 

Запознати кометират, че подобни списъци са стара практика. Такива били правени и при предишното правителство. Особено активен в това отношение бил земеделският миистър Мирослав Найденов. Той обаче решавал проблема с критиката, като „запушвал” устата на критикуващите го с пари по европейски програми.

 

Предположение: Фрог нюз бе сред първите в списъка за подслушване и следене по разработката „Галерия”. След тази дописка вероятно ще намерим място и в „списъка на Сарафов”... Да не се бърка със „Списъка на Шиндлер” – там става дума за едни други неща, но също неприятни.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5872 |09.06.2013 За "Кризата на ценностите" в "Септември" на Гео Милев пишат в СУ . 63| 12051 |30.05.2013 ГЕРБ възмутени от Делян Пеевски, пишат декларация . 56| 6101 |08.04.2013 БСП пишат на Шулц: Искаме метростанция “Димитър Благоев” . 84| 6509 |12.02.2013 Премиерът: Едната цифра в сметките за ток да пишат на Костов, другата на Станишев, НДСВ и ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads