Реклама / Ads
55| 8720 |15.07.2012 НОВИНИ

М. Писов: Кокаиновите канали заплашват вътрешната сигурност

.
Мирослав Писов
Те се появиха след промените. В оперирането с такива количества пари не може да участва само едно момче от Тополовград, в тях не може да няма банки и сериозни политически играчи, смята топченге.
 

Кокаиновите канали в България се появиха след промените, дотогава Балканският път на наркотиците беше свързан с хероина, обяви по ТВ 7 майор Мирослав Писов, бивш шеф на Регионалното звено за борба с организираната престъпност в Благоевградско. Васил Нинов като представител на родните капиталисти на прехода явно е намерил своето място в кокаиновия канал, смята Писов по повод ареста на въпросния В. Нинов с голямо количество наркотик.

Някои от съдебните дела по незаконни преноси още не били приключили, макар и 10 г. по-късно. Впоследствие пък се установило, че много от нашите престъпни групи участват в сериозни кокаинови канали с основна страна Испания. Оперирането с такива количества пари обаче не може да са дело само на едно момче от Тополовград, в тях не може да не участват банки и сериозни играчи.

Има две повратни точки в усвояването на българската държава - през 2003 и 2004 г., когато под ръководството на ген. Б. Борисов се реализирала операция в Испания за над 800 кг наркотик; започнало мащабно разследване в ЕС и се стигнало до банкови сметки в Швейцария. После настанила поредица от поръчкови убийства, вкл. и това на Г. Илиев и се разместили пластовете на нашата организирана престъпност.

Когато след промените кокаиновият пазар у нас премина под контрола на Поли Пантев и др. доверителните връзки в Югославия минаха в услуга на кокаиновия пазар. Фашизмът на Милошевич роди кокаинови крале на Балканите, смята Писов. Режимът вече не съществува, но престъпните групи продължават да да се развиват и това няма как да стане без определени протекции. В Латинска Америка политиката и наркотиците също са свързани, посочи още Писов. Тази опасност е реална навсякъде. Най-големият поддръжник на тези режими е президентът пък на Иран, който иска да затрие държавата Израел и финансира международния тероризъм.

Писов настоя за публична дискусия в обществото за обвързаностите между политика и наркотици. Каналът на Брендо, на Кузман Гуслеков, групите на Сретен Йосич и Легия имат взаимоотношения от миналото, които не могат да не оказват влияние и днес. Мюсюлманският неофашизъм пък също имало опасност да рефлектира и у нас.

След 2001 у нас под оперативното ръководство на МВР се изградили агентурни групи в престъпните банди. 

Кокаиновите канали заплашват вътрешната сигурност. Тези пари отиват в други сектори, а въпросните канали не са залагали само на един политически субект, смята Писов. Според него имало хора, които и сега искали да ни вкарат в безвремието на прехода.

Писов каза още, че наркоорганизацията искала да използва случая с Чората, в който участва самият той, за да накаже системата. Ударът не е бил пряко срещу него. Сред задържаните от групата на Брендо четирима били от Благоевградска област, посочи още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5801 |03.06.2012 Още един от „Кокаиновите крале" остава в ареста . 11| 5539 |28.05.2012 И МВР подхваща “кокаиновите крале” . 18| 6521 |12.05.2012 МВР по следите на “кокаиновите крале” на прехода . 7| 5065 |08.12.2009 Фандъкова се захвана с канализацията на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads