Реклама / Ads
19| 7304 |16.04.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Пламен Димитров: Защо Борисов внезапно смени на 180 градуса стратегията на ГЕРБ за правителството?

.
Митов, Борисов, Главчев
По-малко от седмица след като се заричаше, че ГЕРБ нямат нищо общо със служебното правителство, Б. Борисов на практика разпореди на премиера Главчев да смени министъра на външните работи. Ясно е, че Стефан Димитров не е за тая работа, позицията посланик в миниатюрната Черна гора е твърде ниска, за да може от нея да се скочи направо в министерското кресло. Защо Главчев е решил да сложи точно него за външен министър остава загадка.
 

По-интересното обаче е друго – как Борисов внезапно смени на 180 градуса стратегията на ГЕРБ по отношение на правителството.

 

Миналата седмица той демонстративно изброяваше кои министри в служебния кабинет били хора на „Продължаваме промяната“, а за самия Главчев казваше, че не го е виждал от години и при това не се разделили с добро. Сега Борисов изведнъж демонстрира силно влияние върху служебния премиер, след като заяви публично, че иска смяна на външния министър и Главчев изпълни това разпореждане след час-два. А можеше всичко да стане тихо и скрито-покрито – с едно телефонно обаждане от бившия до настоящия премиер.

 

Острият завой на Борисов изглежда нелогичен, но да не се изненадваме - за лидера на ГЕРБ най-логичното е да се държи нелогично.

 

Вторият интересен момент е, че за нов външен министър е предложен не някой неутрален експерт, а самият заместник-председател на ГЕРБ Даниел Митов. Той ще първата ярка политическа фигура в служебния кабинет, което поставя под съмнение експертния и технически характер на правителството. При това, бидейки министър, Митов няма как да е кандидат за депутат в Народното събрание или в Европарламента. Малко вероятно е той да се е примирил с това, че след вота на 9 юни няма да има никаква властова позиция. Поставянето му в служебния кабинет според мен е ясна заявка от страна на ГЕРБ, че за в бъдеще те не смятат да дават поста външен министър на никого и на него трябва да остане именно Митов. Независимо от това кои точно ще са коалиционните им партньори. Е, освен ако Борисов не е намислил през есента да наложи Митов за еврокомисар, но едва ли.

 

Като цяло назначаването на опитния и компетентен Митов за външен министър (което все още не е сигурно, не е ясно как ще отиграе тази ситуация президентът Радев) е положително развитие за българската външна политика. Ако беше останал крайно неубедителният министър Стефан Димитров, за ориентация в международните дела Главчев трябваше да разчита главно на новоназначената си външнополитическа съветничка Меглена Плугчиева – свръхамбициозна пенсионерка, която в последните седмици обикаля медиите, за да ръси кремълски опорки.

 

Пламен Димитров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3222 |16.04.2024 "Неиздадени дипломи" - украинските студенти, които никога няма да се дипломират. Русия ги уби . 20| 5663 |14.04.2024 Загина бесарабският българин Роман Юхневич, с позивна Болгар. Всеки български патриот дължи съпричастие с украинската борба . 1| 3231 |13.04.2024 Руслан Трад: Все повече може да се очаква видима конфронтация между Израел и Иран . 16| 7681 |11.04.2024 Адв. Емил Георгиев: Като гледам кой е вътрешен министър и кой на електронното упрвление, не съм оптимист за изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads