Реклама / Ads
9| 5068 |09.09.2013 НОВИНИ

Плевнелиев: Местните власти да запазят подхода на надграждане върху вече постигнатото

.
Източник: Булфото
В ситуация на тежка политическа конфронтация местните власти да запазят подхода на надграждане върху вече постигнатото. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който прие на „Дондуков” 2 ръководството на Националното сдружение на общините в Република България, съобщиха от прессекретариата на президентството.
 
На срещата с председателя на Управителния съвет на НСОРБ Тодор Попов, заместник-председателите на Сдружението Димитранка Каменова и Красимир Мирев и с изпълнителния директор Гинка Чавдарова държавният глава заяви съпричастността на президентската институция с каузата на българските общини, които винаги са били добър партньор на държавните институции.

„Чувствам като свои проблемите на местните власти и президентската институция ще бъде и занапред партньор на общините за решаването на техните проблеми“, подчерта президентът по време на срещата. Пред държавния глава представителите на местните власти обявиха, че очакват Законът за държавния бюджет за 2014 година да „демонстрира различно отношение към общините“, като бъдат намерени форми за допълнително финансиране на местните бюджети.

Ръководството на НСОРБ призова за реална децентрализация и за преустановяване на подхода, при който с промени в нормативните актове на общините се прехвърлят задължения, без да е налице необходимото финансиране за тяхното изпълнение. Представителите на местното самоуправление апелираха също така през следващия програмен период след 2014 г. да бъде осигурен достъп на всички населени места до европейско финансиране. Това може да се случи с промяна на дефиницията за „селски район“ в Програмата за развитие на селските райони в периода 2014-2020 година.

По думите на председателя на УС на НСОРБ Тодор Попов, по този начин повече от 1 600 села с над половин милион души население ще получат нови възможности за развитие при липса на инвестиции. Президентската институция и Националното сдружение на общините се договориха да взаимодействат тясно по отношение на законодателните инициативи, които засягат развитието на местните власти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 5282 |24.08.2013 Плевнелиев: Няма да позволя отнемане на правомощията ми в сектор „Сигурност” . 41| 4951 |08.08.2013 Плевнелиев: Добре, че ще има дебати за бюджета . 7| 4960 |02.08.2013 Росен Плевнелиев: Виновните за Ораново да си понесат отговорността . 103| 9944 |15.07.2013 Плевнелиев: Назначението на човек на Ал. Петров в МС е скандал!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads