Реклама / Ads
6| 4461 |06.01.2016 НОВИНИ

Плевнелиев: Нека да си вярваме, да имаме самочувствие, че сме на прав път

.
Росен Плевнелиев
На днешния голям християнски празник Богоявление пред паметника на Незнайния воин бяха осветени бойните знамена на българската армия. Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев поздрави българските воини и призова.
 

 Честит празник. Честит имен ден на всички именици днес. Разбира се в този свят за нас и за нашата църква ден нека да си пожелаем, че с повече добро, разбирателство, със смирение, с посветеност, със съзнание за здравите корени и сила, както на българската армия и войнство, така и на българския народ, ние ще стигнем много далече. Едно изречение: Нека да си вярваме, нека да имаме самочувствие, че сме на прав път и така ще стигнем много далече.

 

На тържествената церемония пред храм-паметника "Александър Невски" и на празничния ритуал присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев, висши военни, депутати и дипломати. Богоявленският водосвет бе отслужен и във всички гарнизони на българската армия. Негово Високопреосвещенство патриарх Неофит отправи послание за мир и съгласие:

 

Благослови народа ни да пребъде в мир, слава и щастие, да процъфтява в него християнската вяра и закон. Нека своят мир и съгласие да царуват помежду ни. Запази ни от взаимни раздори, несъгласие и размирици, та да бъдем единни и силни, и да можем с Твоята помощ да отблъснем всяко външно вражеско нападение. Усили в нашите духовни и светски будители и управници мъдростта и правдолюбието. Внуши в сърцата на нашите еднокръвни братя силна и плодотворна любов към онова що е за полза, за щастие, за благосъстоянието на родната земя и за душевно спасение на всички, които я населяваме. Нека бъде, Господи, твоята милост върху нас, както и ние на Тебе се надяваме. Амин.

 

Тъй като в сраженията бойните знамена са ставали безмълвни свидетели на кръвопролитията, то на Богоявление църквата ги очиства, благославяйки ги със светената вода и възвръща тяхната святост. Великият Богоявленски водосвет символизира и единството на нацията, събирайки на едно място представителите на трите институции, които символизират държавността у нас - държавният глава, върховен носител на националния суверенитет, църквата като изразител на духовния живот и армията, олицетворяваща способността на нацията да защитава своята свобода и териториална цялост.

 

Двама свещеници благословиха премиера Бойко Борисов и министрите. С традиционен Богоявленски водосвет и празнична молитва свещениците изгониха злите сили от сградата на правителството:

 

Посочи им, Господи, пътя, по който трябва да вървят. Бъди винаги с тях, укрепи ръцете им, помагай им и отстрани от пътеките им всяко дяволско охищение и всяка спънка, нека успешно преодоляват всяко затруднение. Та като познаят своята сила да прославят Името ти през всички дни на живота си. Амин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4555 |25.12.2015 Патриарх Неофит: Нека насочим любовта си към гладните, жадните и обезверените . 6| 4758 |18.12.2015 Плевнелиев: Голямата бг-криза - ниското доверие към политиците и институциите . 12| 4277 |17.12.2015 Плевнелиев: Конституционните промени не са достатъчни . 6| 4736 |16.12.2015 Хр. Иванов: Нека никой да не иска и да няма свой "Филчев"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads