Реклама / Ads
11| 4740 |17.06.2014 НОВИНИ

Плевнелиев пак не дойде в НС за референдума

.
Екатерина Захариева
Президентът Росен Плевнелиев не дойде в парламента, вместо това началникът на кабинета му Екатерина Захариева изпрати писмо. В него се казва, че държавният глава препотвърждава становището си от 11 юни.
 

 

Инициативният комитет за референдум за изборна реформа начело с Георги Близнашки се вля в редиците на депутатите.

 

Народният представител от ДПС Четин Казак изложи доклад за това кое се одобрява от неговата партия за референдума и кое не.

 

Ще изразя резервите си доблестно за разлика от редица апологети на референдума, които дълбоко в себе си не са чак такива застъпници на тази форма на осъществяване на народния суверенитет, взе отношение лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

Ако валидните подписи бяха над 500 000 днес това 42 Народно събрание щеше да бъде в режим на обвързана компетентност и щеше да бъде длъжно да вземе решение. Няма съмнение, че референдумът е една от възможностите за осъществяване на народния суверенитет. Най-голяма жажда за референдум има в страни, в които изпитват най-остро дефицита на демокрация. Зад решения за референдуми са прикривани огромни политически престъпления, допълни Местан.

 

Искам да припомня как се стигна до идеята за референдум и в резултат на какво. Нека да се върнем година назад: представителите на управляващото мнозинство, КБ и ДПС поискаха изработване на нов Изборен кодекс, защото той бил виновен за политическата система. Погрешна позиция – имаме нов Изборен кодекс, който преписа стария, коментира Цецка Цачева.

 

Позицията на ГЕРБ е категорична подкрепа за провеждане на референдум по трите предложени въпроса. Произведохме едни избори за европейски парламент по леко напудрени норми в Изборния кодекс. Чухме мнението на много социолози и политолози. Ние застанахме в ступор. Днес ние сме в хипотезата, в която трябва да кажем ще подкрепим или ще отхвърлим, каза още Цецка Цачева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4846 |17.06.2014 Отлага се с 2 часа дебатът за референдума . 19| 5817 |16.06.2014 Плевнелиев: Предсрочни избори - от 21 септември до 12 октомври . 70| 9313 |13.06.2014 Станишев: Плевнелиев не осъзнава колко са опасни изказванията му . 23| 5080 |09.06.2014 Плевнелиев спря с вето спорния закон за МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads