Реклама / Ads
0| 4361 |24.09.2015 НОВИНИ

Плевнелиев: Проблемите не трябва да се отлагат

.
Росен Плевнелиев
"Не може една държава да проявява безотговорност и да очаква европейска солидарност. Отговорността и солидарността вървят ръка за ръка. България вече прояви отговорност, като стриктно спазва европейските правила за прием на търсещи закрила бежанци и сега очаква европейска солидарност". Това е заявил президентът Росен Плевнелиев пред възпитаници на берлинското училище "Густав Хайнеман", специализанти в курс по политика.
 

По тяхна молба президентът е приел на среща 11 германски ученици, с които е обменил мнения по европейски теми и по актуални международни проблеми, съобщават от прессекретариата на държавния глава. Помолен от младите хора да коментира нежеланието на някои държави членки на ЕС да приемат бежанци от конфликтни региони, президентът Плевнелиев е припомнил, че България е първата държава в ЕС, която стриктно приложи европейските правила и създаде условия за регистрация и за настаняване на потърсили закрила имигранти. За две години България значително подобри условията за настаняване на бежанци.

 

Беше засилен и контролът по външната граница на ЕС, в резултат на което значително беше облекчен миграционният натиск по българските граници със съседните страни, е казал президентът. Росен Плевнелиев е посочил ситуацията в Европа като "лош пример за кризисен мениджмънт". "Европа сега работи за ограничаване на последствията от миграционния натиск, но не и за решаване на проблемите, които доведоха до сегашното положение. Необходим е активен подход - проблемите трябва да се решават веднага, а не да се отлагат", е заявил държавният глава.

 

По думите на президента, действията за преодоляване на миграционната криза, предприемани от България, не са обвързани с въпроса за членството на страната ни в Шенгенското пространство. "Шенген е технически въпрос. България и Румъния категорично отговарят на всички технически изисквания за членство и трябва да бъдат приети. Продължаващото прилагане на принципа "Да, обаче" може да доведе до поредна криза в Европа", е предупредил Росен Плевнелиев. На срещата президентът е запознал младите хора с европейския и с евроатлантическия път на България, както и с мнението си по редица международни проблеми.

 

"Днес България допринася за стабилността на целия регион, провежда предсказуема и отговорна политика спрямо държавите от Западните Балкани и активно ги подпомага с опита си по пътя на интеграцията им в европейските и евроатлантическите структури", е посочил още Росен Плевнелиев. Училището "Густав Хайнеман" в Берлин провежда традиционно обмен на мнения с водещи национални и международни политици. До момента в рамките на програмата възпитаниците на училището са провели срещи с федералния канцлер Ангела Меркел, с канцлера на Германия (1998-2005 г.) Герхард Шрьодер и с бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4421 |24.09.2015 БСП: Децата не трябва да са политически заложници . 17| 4578 |21.09.2015 Плевнелиев: ЕС е в криза на своите идентичност и ценности . 7| 5881 |18.09.2015 Френски мер: На Франция й трябва Путин . 0| 4383 |11.09.2015 Петър Славов призна: Трябва още работа по закона на Кунева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads