Реклама / Ads
5| 4113 |11.06.2015 НОВИНИ

Плевнелиев: Стига увъртане за България в Шенген

.
Президентът Росен Плевнелиев
По отношение на Шенген сме готови. Общо е разбирането, че България трябва да получи знак след усилията, които положихме и уменията, които доказахме на външната граница на ЕС, заяви президентът Росен Плевнелиев пред български журналисти в Брюксел, където участва в срещата ЕС-Латинска Америка.
 
Той уточни, че е обсъдил този въпрос в двустранните си срещи с мнозина свои европейски колеги. Българският държавен глава е разговарял в кулоарите на форума с канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Франция Франсоа Оланд, с премиерите на Холандия Марк Рюте и на Гърция Алексис Ципрас, и с други държавни и правителствени ръководители.

Разбирането е, че България се отнася много отговорно към своите ангажименти, заяви Плевнелиев. Президентът е поставил темата за влизането на страната ни в Шенген първоначално с въздушните и морските граници, с цялата категоричност и острота на проблема. Не очакваме повече увъртане и отлагане, заяви той. Има няколко декларации на Европейския парламент в подкрепа на България и Румъния, и тяхната готовност. Имаме няколко декларации на Европейската комисия по този въпрос, отбеляза президентът.

Очаква се през втората половина на тази година България да извърви своя път чрез действия на високо държавно ниво, които да отворят вратата за влизането ни в първия етап. Ще дадем всичко от себе си това да се случи през тази година, не е гарантирано, но сме на прав път, коментира Плевнелиев, предаде БТА.

Необходими са много дипломация и реформи. Ако се изложим с реформата в правосъдието, това желание е трудно осъществимо. Ако покажем отговорно отношение, първи резултати, желание за реформа, със сигурност ще отворим много допълнителни врати. Оптимист съм, вратата е отворена, трябва да минем през нея по достоен начин. Зависи от нас - ако останем стабилни и направим отговорни реформи, това ще бъде високо оценено и ще има своите измерения, заяви президентът.

Той добави, че утре в Берлин това ще бъде основна тема от разговорите му с представителите на местния парламент и с канцлера Меркел. България получава широка подкрепа и добра дума за гарантираната в страната стабилност и за показаната отговорна политика. Общо е разбирането, че сме на прав път и нещата в страната се подобряват. Получаваме поздравления за амбициозната програма за реформи. Сигналът към нас е ясен - очакват се резултати.

Реформата в правораздаването много внимателно се следи, но и заявката ни в енергетика за пълна либерализация на пазара, посочи Плевнелиев. По неговите думи с огромно нетърпение се очакват реформите в сектора на сигурността у нас, не само за постигане на повече прозрачност в системата, а и за подобряването на сътрудничеството с партньорските служби. Оценката от партньорските служби е много добра, но реформата дава заявка за още по-добри резултати, допълни държавният глава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4951 |07.06.2015 Плевнелиев: Анево е резултат на неспазени стандарти . 9| 6069 |04.06.2015 Плевнелиев: Има само два вида богати държави – с петрол и с работещи институции . 10| 4456 |16.05.2015 Танева: Бюджетът не стига за млекопроизводителите . 11| 4458 |09.05.2015 Плевнелиев: Под руините на войната се роди стремежът за мир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads