Реклама / Ads
23| 5730 |27.02.2012 НОВИНИ

Почернени родители искат оставката на прокурора В. Първанов

.
Прокурор Валери Първанов
Родители на 24 деца, загинали в катастрофи, искат оставката на зам.-главния прокурор Валери Първанов. Както Frognews.bg вече писа, гневът на почернените семейства бе предизвикан от непремерени изявления на магистрата преди седмица.
 

Първанов първо заяви, че и други деца загивали, не само по улиците, а след това обясни, че се издавали задочни присъди, защото затворите били пълни и нямало къде да се приемат още осъдени. По този начин той се подигра с мъката ни и показа липса на морал, коментираха майки.

 

“Изпратили сме писма до министър-председателя Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, в които молим Валери Първанов да бъде освободен от поста си”, заяви пред “Всеки ден” Нели Петрова, майка на 20-годишната Лора, която бе премазана от моторист на пешеходна пътека във Варна. Шофьорът се измъкна с условна присъда. Петрова е категорична, че поведението на Първанов е отвратително и не съответства на поста, който заема. ”Всички родители се чухме по телефона след изказването му и взехме решение да пишем до президента и премиера”, каза още Петрова и призова всички родители, загубили децата си на пътя да се присъединят към тяхното искане.

 

За изказването на Първанов, майките са сезирали и омбудсмана на България Константин Пенчев, правосъдния министър Диана Ковачева, главния прокурор Борис Велчев, ВСС, както и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Борис Велчев се разграничи от думите на своя заместник и дори го упрекна, че е допуснал сериозна грешка с изразеното мнение. Главният прокурор обаче не каза дали ще предприеме някакви санкции спрямо недопустимото поведение на Валери Първанов. Висшият магистрат се забърка и в друг скандал тези дни. Той разпоредил да се разследват бомбастични твърдения на бивш главен счетоводител от централния клон на Инвест банк Петър Маринов и нападките му срещу собственичката Петя Славова и Георги Цветанов, един от основните свидетели по делото „Октопод” и служител на същата банка. Вместо да привикат Маринов и да му поискат някакви доказателства за обвиненията, следователите почнали да издирват набедените. Колеги на Първанов коментираха решението му като абсурдно и съмнително, тъй като шефът на Следствието, Бойко Найденов, имал правомощия сам да реши казуса с Маринов, за който още преди две години са подадени сигнали за злоупотреби, подплатени с документи и доказателства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 6078 |23.02.2012 Сините искат досиетата на кредитните милионери в НС . 39| 5775 |21.02.2012 Приеха оставката на Нешева; гласят я за друг пост? . 36| 5418 |21.02.2012 Оставката на Нешева ще се гласува в парламента . 25| 6882 |20.02.2012 Родители, загубили деца: Да се променят „тия скапани закони"!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads