Реклама / Ads
19| 4627 |19.03.2013 НОВИНИ

КТ "Подкрепа" настоява за минимална заплата от 330 лева

.
Константин Тренчев, президент на „Подкрепа” Източник: Булфото
От КТ “Подкрепа” предлагат служебното правителство да увеличи от 1 април минималната заплата на 330 лева.
 

Настоява се още до края на годината сумата за майчинство да се изравни с минималната заплата. Освен увеличението на минималната работна заплата от 1 април, от КТ “Подкрепа” настояват да има и обективна формула за определяне на минималното възнаграждение и за неговото индексиране всяка година.

Данните на синдиката показват, че увеличенията на минималната работна заплата нямат никаква връзка с намаляването на заетостта и увеличаването на безработицата, както твърдят от бизнес организациите.

По енергийното подпомагане синдикатът ще предложи на служебното правителство да се въведат критериите за така наречената енергийна бедност и на тази база да има защитени потребители, да се приемат и механизми, които да подкрепят точно тях. В Европейския съюз е възприето, че защитени потребители са тези, които харчат повече от 10% от доходите си за енергия.

По отношение на майките и предлаганата добавка до края на годината, аргументът е, че до 2009 година обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст е било обвързано с минималната работна заплата и оттогава е останало замразено.

Предложенията в икономическата част са предимно в банковия сектор - изменения в Закона за потребителския кредит, който да забрани на банките да променят едностранно и произволно лихвите по вече отпускани кредити. Иска се и така нареченият финансов омбудсман, който да е посредник при споровете между клиентите на банките и самите банкови институции, за да не се стига до съдебни дела. Иска се още и забраняване на таксата за предсрочно погасяване след първите 12 месеца обслужване на кредита.

Президентът на „Подкрепа” Константин Тренчев настоява още всички стенограми от Тристранния съвет да станат публично достояние на обществото, ако трябва заседанията да се предават на живо по интернет и да се върне практиката решенията на тристранката да имат задължителен, а не препоръчителен характер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4857 |16.03.2013 Синдикати настояват за граждански контрол в МВР . 13| 5339 |15.03.2013 340 лв. минимална заплата искат синдикатите . 109| 14104 |28.02.2013 Волен: Вземам властта и минималната заплата става 1000 лв. . 25| 6443 |13.02.2013 Учени настояват за оставката на Воденичаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads