Реклама / Ads
22| 5235 |15.02.2011 НОВИНИ

Подписката на Яне с лични данни от „Лев инс”

.
Яне Янев
Подписката на РЗС за провеждането на референдум за свикване на Велико народно събрание е попълвана с имена, взети от застрахователни полици на компанията „Лев Инс“.
 

Това съобщи бившият организационен секретар на партията на Яне Янев и независим депутат Тодор Великов, който уточни, че данните са събирани без съгласието на клиентите, пише Монитор.

Двама от служителите в централата на РЗС отишли в офиса на свързваната с главата на Октопода Алексей Петров – Трактора компания в Ботевград и получили копия от личните данни в над 10 000 полици.
Те им били предадени от общинския координатор на РЗС в Ботевград и шеф на местния клон на дружеството Цветан Цолов. По думите на Великов в централата на РЗС имало и друга база данни, която е ползвана за попълването на подписката. Освен това в партийната каса имало “специфични” документи, които не би трябвало да се съхраняват там, каза още Великов, но не пожела да конкретизира. Той обаче увери, че е издал подробности „там, където трябва”. Бившият оргсекретар беше категоричен, че има достатъчно свидетели, които ще потвърдят как членове и симпатизанти на РЗС са фалшифицирали подписката.

Ако се докаже, че от „Лев Инс” са изтичали лични данни на клиенти на компанията, които впоследствие са попълвани в подписката на РЗС за свикване на референдум и приемане на нова конституция, работата на дружеството може да бъде блокирана. Това пък стана ясно от коментар на шефката на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова пред „Монитор”. По думите й освен да налага солени финансови санкции до 100 000 лв., петчленката има право да блокира временно правото на администраторите да обработват лични данни. Така в случай че „Лев Инс” не е осигурила достатъчна защита на информацията за клиентите си и тя е предоставяна неправомерно за ползване на трети лица, съществува реален риск компанията да бъде лишена от правото да борави с данните на клиентите си. Това пък на практика би принудило застрахователното дружество да преустанови дейността си. Шопова уточни, че предвиденото в закона най-сурово ограничение не е налагано досега.

Тя каза още, че до момента има всякакви хипотези по отношение на събирането на данните за подписката на РЗС, но комисията тепърва щяла да се занимава със случая
. Тя била уведомена от ДАНС с писмо за установените манипулации. Членовете й очаквали, след като приключат с проверките, агентите да им предоставят подписката и останалите документи по случая. Впоследствие комисията щяла да прецени как да упражни своите правомощия. Според Великов тепърва ще излизат наяве и персоналните заплахи за саморазправа, отправяни от Яне Янев. „Той сега ходи да топи в Брюксел, но после всички ще разберат, че крадецът вика дръжте крадеца и престъпникът е самият Яне“, коментира депутатът. Той припомни също така, че лидерът на РЗС все още не се е явил пред детектора на лъжата да опровергае хомоскандала, в който бе замесен и бившият координатор на партията Светослав Стефанов. Великов хвърли допълнителна яснота около сексуалните мераци на Янето, като обяви, че в джиесема на Стефанов се пазят 97 есемеса, свързани с любовните намеци на Янев към него. По думите на Великов координаторът е потвърдил за набезите на Янето, като е отговорил безупречно и на десетте въпроса, зададени му по този повод пред полиграфа.“Явно това е уплашило Яне и той затова отказва“, обобщи Великов. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5192 |10.02.2011 Георгиева и Круз - отличници в комисията "Барозу" . 8| 5574 |09.02.2011 Полицията в Пловдив разкри имами с лични карти . 13| 5250 |07.02.2011 Агенти на ДАНС фалшифицирали подписката за нова конституция . 8| 5263 |07.02.2011 НДСВ скочи срещу столичния бюджет 2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads