Реклама / Ads
0| 4631 |12.11.2010 НОВИНИ

Поискаха референдум за разполагането на ПРО у нас

.
От движение „Русофили", форум „България-Русия" и други леви военни и патриотични организации поискаха референдум за разполагането на елементи на ПРО у нас.
 

Организираната от тях подписка е била подкрепена от 54 000 души. Представителите на организациите изразиха страховете си, че страната ни може да се окаже между шамарите на Великите сили. Светлана Шаренкова - председател на форум „България-Русия", отбеляза, че подписката вече не е толкова актуална в контекста на новите отношения Русия-НАТО, но по отношение на българските интереси не е загубила актуалността си.

Шаренкова заяви, че случващото се сега ще определи бъдещето на страната ни за години напред. Тя даде исторически примери в лицето на цар Борис Трети, който не е допуснал български войници да отидат на Източния фронт и Тодор Живков, който се е противопоставил на плановете за съветски бази у нас. По думите й в подобна ситуация чешкото общество е казало своята дума и в резултат цялата концепция на ПРО е била променена.

И участниците на пресконференцията се обединиха около тезата, че България е прекалено малка страна за такива бази. Представител на генералите офицери от запаса - членове на БСП, заяви, че с ПРО България се въвлича във „военностратегическия покер между Великите сили. Подобни действия са довели до две национални катастрофи", отбеляза той.

Представител на Българския антифашистки съюз заяви от своя страна, че Ново село е било буквално окупирано, след като там е била разположена американска база, а Иван Генов от Българската левица директно нарече поставянето на елементи от ПРО национално предателство.

По отношение на утрешното посещение на руския премиер Владимир Путин тя коментира, че пресконференцията няма общо с визитата, а е само едно „позитивно" съвпадение.

Шаренкова посочи, че диалогът между България и Русия може да се подобри след посещението на Путин, ако се държим по прогнозируем начин. По думите й единствената критика, която тя е чула към нашата страна, е липсата на договорен дневен ред между политическите сили и гражданското общество по отношение на Русия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4859 |04.11.2010 Поискаха по-малки пенсии за бивши агенти на ДС . 4| 4866 |01.11.2010 Поискаха по 8 години затвор за братя Галеви . 10| 4955 |15.10.2010 Сините подкрепят войводите за референдума за Турция . 16| 5374 |04.10.2010 Борисов: Референдумът за Турция в ЕС не е актуален

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads