Реклама / Ads
5| 5663 |20.05.2013 НОВИНИ

Полигонът "Змейово" не замърсява Стара Загора

.
Полигонът "Змейово" Източник: starozagorskinovini.com
Полигонът "Змейово" не е източник на замърсяване на въздуха в Стара Загора. Всъщност стойностите на серен диоксит и азотен диоксид във въздуха в региона са под допустимия лимит и далеч под стойностите за София и Перник например.
 

Около това мнение се обединиха представители на Министерство на околната среда и водите и Министерство на отбраната на съвместен брифинг по въпроса.

Още преди дни военният министър обясни, че независимо от резултатите на местния референдум - военният полигон няма да бъде закрит. Аргументът е, че не можело местно допитване да реши съдбата на обект от национално значение.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на околната среда Юлиян Попов, представители на Агенция по околната среда и Института по отбраната коментираха, че качеството на атмосферния въздух в района на полигона и в самия град се следи чрез националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух, като в района на полигона действат две автоматични станции - едната е в с. Ръжена, а другата - в с. Остра Могила. В самия град е разположена станция „Зелен клин".

Директорът на дирекция по околната среда и водите Таня Григорова представи сравнителен доклад относно стойностите на основните замърсители - ФПЧ (Фини прахови частици), NО2 и SO2 , измерени от тези  станции, и стойностите в автоматични станции в София, Пловдив и Перник на същите показатели. Данните показват, че в Стара Загора и региона на полигона нормата на ФЧП на средно денонощна норма е преминала допустимите стойности в много редки случаи - например в края на 2011 година.

За сравнение в станциите „Баня Старинна" в Пловдив, „Хиподрума" в София и „Шахтьор" в Перник  стойностите на ФЧП са неизменно с много над допустимите стойности. При средногодишна норма стойностите от станциите в и около Стара Загора на средногодишна норма изобщо не са преминавали допустимите границите, а в останалите три града данните са изцяло над нормата.

"Полигонът не е причина за обгазяванията и замърсяванията в Стара Загора. Там не се извършва утилизация или унищожаване на излишни боеприпаси и е осигурена пълна прозрачност на дейностите", заяви и Иван Ангелов, директор Дирекция "Опазване чистотата на въздуха" в МОСВ. От една страна се извършва постоянен екологичен мониторинг по няколко начина, включително и от БАН, на страницата на министерството на отбраната може да се следят в реално време опитите на полигона.

Причината за обгазяванията в Стара Загора обаче остава неясна, коментираха още специалистите. България е в доста тежко екологично състояние, но източниците и причнитие на замърсяване не са тези, които мислим. Вместо да се търси вина в полигона, по-добре е да се търси истинската причина за замърсяването на въздуха, призова и министърът на околната среда Юлиан Попов.

Референдумът "за" или "против" полигон "Змейово" трябва да се проведе в Стара Загора на 26 май. Въпросът, на който ще отговарят жителите на града, е "Да бъде ли закрит Централният артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово"?" Предложението за референдума беше внесено от група общински съветници с мотива, че от 2002 година насам Стара Загора е подложена на постоянни обгазявания. Причина за тях, според инициаторите на референдума, е именно военният обект.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5426 |02.09.2012 Мерки срещу замърсяването: 35 ст. за торбичка . 1| 6619 |13.01.2011 30 града в страната имат проблем със замърсяването на въздуха . 4| 5602 |06.10.2010 Караджова: Замърсяването в Унгария не е заплаха за нас . 1| 4517 |03.11.2009 Мъмрят комплекс, замърсяващ Кърджали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads