Реклама / Ads
8| 5073 |03.11.2023 НОВИНИ

"Политико": България ще увеличи разходите си за отбрана

.
Тодор Тагарев, министър на отбраната
България ще увеличи разходите си за отбрана, като ще похарчи средства за бойни самолети, патрулни кораби и бронирани машини, посочва "Политико" като водеща новина в дневната си справка за развитието на отбраната.
 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че българското правителство планира да изразходва поне 2% от БВП за военни цели до 2027 г. "Най-вероятно над 2 процента, тъй като в продължение на десетилетия модернизацията на въоръжените сили е била забавяна", каза той.


Три приоритета

 

България ще се съсредоточи върху бойните самолети, върху изграждането на два патрулни кораба и закупуването на бронирани машини, посочва изданието. София е в "напреднала фаза" на подписване на договор за превозни средства Stryker на стойност 1,5 млрд. долара, но все още чака окончателното гласуване в парламента. "Въпросът е да намерим време", обясни Тагарев.


Вълнение в радарите

 

Българското министерство на отбраната все още не е избрало изпълнител за закупуване на 3D радари за военновъздушните си сили, каза Тагарев. Пет компании, сред които френската "Талес", италианската "Леонардо", испанската "Индра", американската "Локхийд Мартин" и израелската "Елта Системс", са подали оферти за внимателно следения договор. Тагарев заяви, че процесът е във "финален стадий", но не иска да се ангажира, че "ще имаме договор тази година".


Парите на ЕС трябва да са от полза за всички

 

"Каквото и да реши да инвестира ЕС, то трябва да допринесе не само за капацитета на една компания, но и за интеграцията на отбранителната индустрия като цяло и за сигурността на веригата за доставки", смята Тагарев.


Да се купува от САЩ не е проблем

 

България - купувач на американски изтребители - не е сред страните от ЕС, които се противопоставят на закупуването на чуждестранни оръжия. "Ако складовете ви са празни, искате бързо да ги запълните", каза Тагарев, "стига доставчикът да е съюзник, произходът му е второстепенно съображение".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5491 |03.11.2023 Проф. Рачев: В неделя времето ще бъде идеално за гласуване . 0| 4861 |03.11.2023 ПСС предупреждава: Не се разхождайте във високите части на планините . 1| 4572 |03.11.2023 Етичен хакер за BG-ALERT: Една запетайка може да обърка цялата система . 14| 4936 |03.11.2023 Северна Корея изпраща огромни количества боеприпаси на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads