Реклама / Ads
38| 5836 |10.08.2014 НОВИНИ

Политолог: Резултатите от изборите не са предизвестени

.
Ако многоликият протест е бил протест, който е искал морал и почтеност в политиката, може би наистина ще видим, че ще има морал и почтеност. Конфигурацията на това правителство изпраща един хубав сигнал, защото има много представители на академичните среди.
 

Не виждам хора, които по някакъв начин са опетнили името си в своята кариера, каза заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Милена Стефанова в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.

 

Идеята на служебния кабинет е да прекратим със задкулисието. Така че аз очаквам да се случат неща. Дали ще можем всичко да научим – вече е прекомерна голяма надежда, каза още тя.

 

Плевнелиев много израсна като държавен глава. Освен това екипът около него вече работят в една посока. Съгласна съм, че в тази тревожна политическа и икономическа ситуация, трябва да има поне един разумен глас, който да казва нещата в прав текст. До края на президентския  мандат ще видим дали ще нараснат амбициите на президента за втори мандат, обясни тя.

 

Според Стефанова резултатите от изборите не са предизвестени: Очевидно, че ГЕРБ ще набере повече привърженици в този вот, не само защото бяха много силно дискредитирани участниците в досегашното управление, а просто защото хората може би ще се замислят какво се е случило в предишния мандат. Иска ми се да имаме кампания към конкретни идеи и резултати.

 

Политологът Първан Симеонов коментира: Няколко ясни послания излъчва този състав на кабинета. Едното е без съмнение търсене на легитимност и основание в протеста, не говоря само за състава на кабинета, но и за политическите декларации на президента Плевнелиев и премиера Близнашки. При състава на кабинета впечатление прави ярката политическа фигура на проф. Близнашки. Едното от безспорните послания на този кабинет е ревизията. Струва ми се, че те ще внушават стабилност, а второто е да изваждат на показ неудачите на предишното управление. Има две логични причини за това. Едната е да обяснят условията, в които им се налага да управляват и донякъде да се застраховат, а втората е да проправят пътя за следващото управление, което по всяка вероятност ще бъде дясно центристко. Самата фигура на служебния премиер е заявка за надпартийност. С това назначение президентът иска да ни покаже, че делението не е толкова ляво и дясно, колкото пред и зад кулисите.

 

Самият президент получава доста сериозен шанс в лицето на този кабинет. Нормално е да подходи с хъс. На него му се стовари доста и от миналата година по това време. Тогава президентската институция стана една от съпътстващите жертви на обществения конфликт, който се разрази, заемайки едната от двете страни. Това лято президентът печели положителна инерция, защото последните няколко месеци именно от него звучаха консенсусни решения.  Президентската институция беше остров на авторитет в този хаос. Така че нормално е този кабинет да се приема като продължение на тази положителна инерция на президента. Това е сериозно изпитание за президента обаче, защото първо - политическата среда е враждебна, второ – правомощията са ограничени, трето – финансовите параметри са ограничени и на всичкото отгоре има кампания, обясни политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5273 |09.08.2014 Протестърите скочиха срещу министъра за изборите . 9| 5421 |06.08.2014 Октай: ГЕРБ с мнозинство; ДПС-втори след изборите . 11| 6125 |05.08.2014 Политолог: РБ сам влезе в капана на ГЕРБ . 46| 5435 |02.08.2014 За изборите ГЕРБ залага на : "Стабилна България - време е"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads