Реклама / Ads
19| 7279 |18.11.2019 НОВИНИ

Пореден протест в София срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор /обновена/

.
София
Демонстрантите се събраха пред Съдебната палата около 18 часа. По-късно започна шествие, което бързо достигна сградата на Президентството. Шествието бе под надслов ”Да спасим Правосъдието от олигархията!”
 

Все още се очаква решението на държавния глава, а протестиращите призоваха този път Румен Радев да отправи питане към Конституционния съд с искане да бъде разяснена процедурата и от кой етап трябва да бъде повторена - дали от началото с номинациите на нови кандидати, или с прегласуване на единствения номиниран, както реши и Висшият съдебен съвет.

 

Протестът е организиран от инициатива "Правосъдие за всеки" и гражданско сдружение БОЕЦ. Стотици недоволни граждани скандират "Оставка" и, иронично, "Гешев е радост".

 

Президентът да не се плаши, да бъде мъдър, да бъде дръзновен. Само две са преградите за Гешев - президента и конституционния  съд. Искаме да вдъхнем на президента кружа,  каза един от ораторите.

 

Гражданите поздравиха четиримата членове на ВСС, които гласуваха против избирането на единствения кандидат за главен прокурор. По адрес на останалите 20 членове на ВСС, утвърдили Гешев, се чуха мощни възгласи "Оставка" и "Мафия".

 

Протестиращите заявиха също, че когато се говори за Гешев, трябва да се постави и въпросът кой е Делян Пеевски – депутатът от ДПС, когото водещият разследването по делото "КТБ" Иван Гешев не сметна за нужно да разпита дори като свидетел.

 

Протестиращите говориха и за друга актуална тема – разкопаването и добива на чакъл от река Вит.

 

В протеста участва Мая Манолова -  бивш омбудсман и кандидат за кмет на София, както и друг кандидат за кмет на столицата -  Борис Бонев.

 

В четвъртък ВСС прегласува кандидатурата на Иван Гешев и той получи отново 20 гласа в своя подкрепа. Според протестиращите процедурата е била непрозрачна.

 

Около 150 са съдиите от цялата страна, настояващи за публично извинение от правосъдния министър Данаил Кирилов и от избрания за главен прокурор Иван Гешев заради поведението им по време на заседанието на ВСС.






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6183 |18.11.2019 Основателят на група Атлас: Протестите в защита на Гешев - любим оксиморон! . 0| 4499 |18.11.2019 Мащабна акция на ГДБОП в София. Арестувани са над 10 души . 3| 4040 |18.11.2019 С нов шеф осъмна Топлофикация София . 19| 12276 |18.11.2019 Домусчиев иронизира синдикалните закани за протест заради болничния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads