Реклама / Ads
32| 5002 |10.02.2015 НОВИНИ

Посланик Исаков: По-гъвкава трябва да е политиката ви за конфликта в Украйна

.
Юрий Исаков
Разбирам, че от една страна, България, като член на НАТО и ЕС, е свързана с груповата дисциплина. Но отчитайки традиционно добрите отношения и исторически връзки между нашите страни, тесните икономически и търговски контакти, които впрочем имат голяма перспектива, отчитайки особените чувства и връзки между нашите народи, би ми се искало българската гъвкавост по този въпрос да е по-голяма, каза посланик Юрий Исаков в Докторската градина.
 
Вникването и разбирането на положението не само на едната, но и на другата страна, както и конструктивната заинтересованост за разрешаването на конфликта, да бъдат по-очевидни, каза още той.

Според него „България и редица други страни имат всички основания да заемат последователна, конструктивна и активна позиция, чийто смисъл е съвсем очевиден - да се търсят дипломатически средства за разрешаването на този конфликт, да се подтикват страните и преди всичко Киев да седне на масата за преговори и по пътя на диалога да се търси изход от положението".

„Слава Богу, че стъпките, предприемани напоследък, дори последните дни от т. нар. нормандски формат, дават проблясък на надежда, че ще успеем да налучкаме пътищата за мирно решение на този трагичен конфликт, който е толкова несвойствен за XXI век, още повече, че той се случва в центъра на Европа", продължи руският посланик.

„Но първо трябва да бъде спрян въоръженият конфликт и кръвопролитието. Второ, да се изтеглят въоръженията от зоната на съприкосновение. И най-важното, да започне сериозен диалог на противостоящите сили, а това са провъзгласените републики в Донбас и Киев - диалог за конституционна реформа, който би довел до създаването на такива условия в Украйна, при които всички области, всички национални групи в Украйна, не само руснаците, но и българите, унгарците, евреите, ромите, немците и много други националности, да се чувства комфортно. Повтарям, главната задача е в резултат на диалога, на всестранната конституционна реформа, всеки човек, всеки гражданин на Украйна, да се чувства комфортно, спокойно, без да са ощетени в никакви права - нито езикови, нито икономически, нито политически. Това е главното", подчерта посланик Юрий Исаков.




 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5813 |09.02.2015 Френският посланик: Мисля като 96% от българите. Има проблеми в съдебната система . 26| 4483 |07.02.2015 Руски посланик: 6 години провихме всичко възможно за реализацията на „Южен поток“ . 9| 5515 |07.02.2015 Посланикът на Украйна: Хората в Крим отхвърлят руската окупация . 3| 5075 |31.01.2015 Турският и кипърският посланик първи в траурната книга на Желев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads