Реклама / Ads
2| 3287 |29.04.2021 НОВИНИ

Посланикът ни в Индия: Не пътувайте, а българите тук - да напуснат!

.
”Аз и моите колеги в Делхи имаме нелеката участ да наблюдаваме отблизо драматичните развития последните седмици в Индия и тревогите на индийския народ с оглед на растящия брой заразени с Covid-19. Това ми дава правото да се присъединя към призива и на българските институции за спазване на мерките по време на празниците“, каза пред БНР Нейно Превъзходителство посланик на Република България в Индия Елеонора Димитрова.
 

Тя заяви, че са предложили на Министерство на външните работи и те са се съгласили да се повиши степента на риск за пътуване към Индия на 5 степен, което е най-високата степен.


"Призовавам българите да не пътуват към Индия, а които са тук, да намерят начин да напуснат страната", заяви Димитрова.


„Защото последните развития в Индия показаха, че една нова, по-страшна вълна на вируса дойде и нито Европа, нито България са застраховани от това.


На нас в посолството не ни липсват предпазни средства, част от нас се ваксинираха, а индийското правителство полага усилия чрез имунизационната си програма да ваксинира с „АстаЗенека“ по-възрастните, а по-младите ще могат да се ваксинират от 1 май – от 18 до 45 години. Но се налага да прилагаме изключително строги мерки за сигурност, ограничаване на контактите изцяло, казала съм на колегите си да не излизат, защото навън е страшно…“, заяви посланик Димитрова.


По думите и нищо не е предвещавало това развитие на пандемията.


„Отвори се социалният и икономическият живот и това доведе до приспиване на бдителността ни. Облекчиха се противоепидемичните мерки и сега имаме една безпрецедентна по размерите си нова вълна. Нови заразени, нови смъртни случай нагоре, нови мутации на вируса, недостиг на болнични легла за интензивно и за всякакво друго лечение на болни, критичен недостиг на кислород, на медикаменти за лечение“, заяви още посланикът ни в Индия Нейно Превъзходителство Елеонора Димитрова.


Тя отговори, че на този етап при тях не е постъпвала информация за болни българи. В момента в Индия има около 150 българи, живеещи отдавна в страната.


„С нас се свързват българи в Индия, които искат да се завърнат в България. Аз с радост научих, че Националният оперативен щаб е обсъдил положението в Индия и ще се вземат мерки, за да не навлезе в България индийската мутация на вируса. Щабът е във връзка с нас, получих уверението им днес, че нещата в България се следят отблизо, за да не навлезе този вирус, за който се знае малко, но вече има информация, че се е разпространил в съседни на България страни", поясни още посланик Димитрова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 3793 |22.02.2021 Посланикът на САЩ: Ваксинирайте се, не вярвайте на конспиративни теории! . 8| 5597 |22.12.2020 Посланикът Райков за блокираните българи в Англия: Посолството не е Червеният кръст . 12| 4623 |27.10.2020 Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа е в самоизолация /видео/ . 26| 14996 |17.07.2020 Посланикът ни в Лондон се присъедини към протестиращите с искане за оставка на правителстното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads