Реклама / Ads
5| 4537 |15.04.2011 НОВИНИ

US посолство гони енергийна ефективност у нас

.
Джеймс Уорлик Източник: Булфото
Регенериращ топлината охладител внедри в сградата си американското посолство в София. На церемонията по откриването на съоръжението по повод предстоящия Ден на земята 22 април посланик Джеймс Уорлик изтъкна, че с него ще се постигне не само спестяване на енергия и пари, но и опазване на околната среда.
 
По думите му това е още една крачка на посолството към постигане на максимална енергийна ефективност.Това означава, че посолството ще може само да задоволява енергийните нужди на сградата. Посолството на САЩ в България е най-енергийно ефективното, най-зеленото посолство в света, изтъкна Уорлик.

Съоръжението събира отпадъчната топлина, освобождавана от електрическата система на сградата и я използва отново за получаването на гореща вода, осигуряваща отоплението на посолството.

Специално за церемонията дойдоха производителите на регенериращия топлината охладител от американската компания „Мултистак".

Директорът по продажбите обясни замисъла на съоръжението - в сградите винаги е налице топлина. С климатиците тази топлина се извежда извън сградата, но това е отпадъчна топлина и не е добре за околната среда. Измислихме начин тя да се улови и да се използва за затопляне на вода, поясни директорът. Той изтъкна, че този подход е 6 пъти по-енергийно ефективен отколкото използването на стандартни енергийни ресурси.

Главният изпълнител на проекта Бърн Мартинес съобщи, че за първи път такъв проект е реализиран в Сантяго и че при първите 5 месеца са спестени 45 000 долара. Така е елиминирано голямо количество водород, който ако я нямаше инсталацията, щеше да бъде изпуснат във въздуха, изтъкна още той. Мартинес съобщи още, че се очаква в следващите 7 години пълна възвращаемост на инвестицията за внедряване на съоръжението в американското посолство в София.
„Очакваме, че с внедряването на това съоръжение в сградата няма да има нужда от използване на други горива за климатизация".

На церемонията участва и българският енергиен министър Нона Караджова, която изтъкна приноса на дипломатите за енергийната ефективност и подчерта, че всяка организация може да допринесе за екологичните цели. Тя отбеляза, че церемонията по откриване на съоръжението е малко преди Световния ден на Земята и подчерта важността на енергийната ефективност.

Съоръжението се базира на хидрониката, която представлява използване на вода или пара за пренасяне на топлина в системите за отопление и охлаждане. Хидроничната топлина се получава от природен газ или електричество - метод, при който се използва много малко енергия за затоплянето на водата в сравнение с традиционната котелна система.Така събраната топлина влиза в употреба, като затопля до висока степен водата и тя отново бива използвана в отоплителните и охладителни системи на посолството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6019 |25.03.2011 Нищят темата "Престъпност и енергийна сигурност" на форум в София . 2| 5679 |28.02.2011 Посолството на Тунис приюти избягали българки от Либия . 6| 4616 |05.02.2011 ЕС с проект за намаляване на енергийната зависимост . 23| 8438 |16.11.2010 Филчев проговори: Цветанов изпълнява задачи от посолството на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads