Реклама / Ads
0| 3755 |02.12.2018 НОВИНИ

Потребителският съвет към ЧЕЗ призовава за стимули за екологичните и ефективни начини за отопление

.
ЧЕЗ Разпределение подготви мрежата за зимния сезон, но нарасналата консумация на електроенергия я излага на риск от претоварване
 

Потребителският съвет към ЧЕЗ обсъди предприетите от ЧЕЗ Разпределение мерки за подготовка на мрежата за зимния сезон, както и най-разпространените модели на потребление на електроенергия през това време на годината. Васил Василев, директор „Експлоатация и поддържане“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД обърна специално внимание на новите автоматизирани устройства, които ЧЕЗ Разпределение внедрява в мрежата, за да съкрати значително времето за локализиране на аварии. Компанията инвестира в подобни съоръжения над 3 млн. лв. само през 2018 г.

 

Членовете на Потребителския съвет обсъдиха сезонността в консумацията на електроенергия. Експертите посочиха най-големите енергийни консуматори в едно домакинство и откроиха конкретни поведенчески и инвестиционни мерки, които са в състояние да доведат до намаляване на месечната консумация на електроенергия с 15% до 50%.

 

Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт представи проучване на ефективността и разходите за отопление с различните съществуващи системи – термопомпи, електричество, централно газо- и топлоподаване, котли на газьол и други. Според резултатите от анализа, ако искаме да имаме по-икономични и ефективни системи за отопление в нашите домове, те трябва да бъдат насърчени с адекватна държавна политика и регулаторни решения. В противен случай ще дишаме най-мръсния въздух в Европа, добави Диловска.

 

Потребителският съвет към ЧЕЗ е създаден през 2013 г. В него членуват потребителски, граждански и експертни организации, които припознават като своя кауза защитата на правата на клиентите и подобряване на процесите на обслужване в съответствие с най-добрите европейски практики – Комисията за защита на потребителите, Българска национална асоциация АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ, Федерация на потребителите в България, Независим съюз на потребителите в България, Европейски потребителски център, Български потребителски център, Институт за енергиен мениджмънт, Техническия университет – София.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3759 |30.11.2018 Националният съвет за интеграция няма да се оглавява от Бисер Петков . 4| 5479 |22.11.2018 Защитници въстанаха срещу Висшия адвокатски съвет: Държат ни в страх и подчинение . 0| 3807 |20.11.2018 Пак без консенсус в Националния тристранен съвет за исканията на майките . 1| 3556 |20.11.2018 След оставката на Симеонов Бисер Петков остава начело на Съвета за интеграция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads