Реклама / Ads
5| 4751 |15.10.2014 НОВИНИ

Пращат Метин Казак за посланик в Катар

.
Метин Казак
Правителството предлага бившия евродепутат от ДПС Метин Казак за посланик в Катар, съобщават от правителствената информационна служба. Назначаването на нов ръководител на мисията ни се налага поради факта, че действащият извънреден и пълномощен посланик Мирослав Зафиров е прекратил взаимоотношенията си с Министерство на външните работи (МВнР) с едностранно предизвестие.
 

Казак е бил заместник национален омбудсман, два мандата член на Европейския парламент, където е изпълнявал функциите на заместник-председател на Подкомисията за правата на човека, заместник-член и член на Комисията по външни работи, координатор на Комисията по международна търговия и член на делегацията за връзки с държавите от Югоизточна Азия.

 

Освен за Катар, правителството е решило да предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде укази за назначаване на извънредни и пълномощни посланици на страната ни в Иран, Казахстан и Туркменистан.

 

Дипломатът Христо Полендаков е предложен да поеме мисията ни в Иран. Той е началник на отдел „Южна и Югоизточна Азия" в дирекция „Азия, Австралия и Океания" на МВнР. На сегашния етап посолството на България в Техеран се ръководи от временно управляващ. Това създава пречки за добрата координация на работата в рамките на мисията, намалява възможностите за пълното използване на потенциала на развитието на двустранните връзки, уточняват от „Дондуков" 1.

 

За посланик в Казахстан е предложен Васил Петков. Той е опитен дипломат, който от април 2014 г. е и.д. директор на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие" в МВнР. След 2012 г. посолството на България в Казахстан се ръководи от временно управляващ. Кабинетът смята, че е необходимо назначаването на посланик заради интереса от пълноценно развитие на отношенията ни с тази държава в различни области на сътрудничество, както и задълбочаване на отношенията между ЕС и Казахстан.

 

В Туркменистан към момента страната ни няма акредитиран посланик. В същото време се отчита, че в отношенията между двете страни са налице неизползвани възможности за задълбочаване на сътрудничеството в политическата, търговско-икономическата и културно-образователната области. Служебното правителство предлага мисията ни да бъде оглавена от посланика ни в Москва Бойко Коцев, който ще съвместява двете длъжности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5819 |10.10.2014 Топ и срещу Метин Казак в Габрово . 5| 6020 |19.08.2014 400 съдебни служители пращат ВСС на съд . 3| 5147 |08.08.2014 Пращат психолози от ВМА в Мизия . 12| 9144 |27.06.2014 ВСС и Цацаров защитават прокурор двойкаджия, пращат го в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads