Реклама / Ads
1| 4504 |19.06.2019 НОВИНИ

Правителството предлага милионера Цоло Вутов за орден ”Стара планина”

.
Цоло Вутов Източник: БГНЕС
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на проф. дтн инж. Цоло Вутов с орден ”Стара планина” без лента - първа степен, за приноса и заслугите му към икономическото развитие на страната и изграждането на съвременните индустриални отношения. Това съобщиха от правителстветата пресслужба.
 

Проф. дтн инж. Цоло Вутов е ръководител на група ГЕОТЕХМИН, обединяваща повече от 20 дружества, предстaвители на отговорния бизнес в България. Дружествата реализират средногодишно оборот от приходи на продукция над 500 млн. лв.


Създадена е заетост на над 3250 служители в десетки малки и средни български фирми. Най-голямото дружество в група ГЕОТЕХМИН - "Елаците-Мед", осигурява работа на жители от 8 общини, а за последните години е вложило 865 млн. лв. в инвестиции и разходи за опазване и възстановяване на околната среда, се посочва в съобщението.


Цоло Вутов е лично ангажиран с организирането и участието си в различни форуми за наука и иновации в минерално-суровинната индустрия и строителството, а дружествата му допринасят за развитието на науката. Вутов е от най-активните членове на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, Националния борд по туризъм, член е на Консултативния съвет на КРИБ и участва в ръководствата на редица международни организации, където през годините съдейства последователно за подобряване на бизнес средата в България, защитата на частната инициатива и научното новаторство и увеличаването на потенциала на тези организации, допълват от пресслужбата на кабинета.

 

В съобщението на кабинета обаче е пропуснато да се припомни, че Цоло Вутов е бил втори в класацията на Форбс за най-богатите българи преди няколко години. В-к „Пари“ пък го обявява за най-богатият.  

Синът на милионера Владо Вутов пък на два пъти се превръща в герой в шумни купони в заведения – първия път във френския курорт Куршевел преди две години и неотдавна в столично заведение. И двата пъти той поръчва чалга хита „Шушана“ и плаща, за да звучи парчето в стилните заведения. В купонджийските си изпълнения младият Вутов не се притеснявал да пръска суми, достойни за арабски шейх, търдят запознати.


Правителството предлага на президента също така да издаде указ за награждаване на акад. Ангел Гълъбов и на акад. Чавдар Руменин с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, за големите им заслуги в областта на науката.

Акад. Ангел Гълъбов е водещ български учен в областта на вирусологията, доктор на медицинските науки. Бил е преподавател и ръководител на лаборатория в катедрата по вирусология на Института за специализация и усъвършенстване на лекари и Института по заразни и паразитни болести, а от 1995 до 2011 г. е директор на Института по микробиология при БАН (ИМ -БАН). От 2004 г. е член-кореспондент, а от 2008 г. академик по вирусология на БАН.


Акад. Чавдар Руменин е избран през 2004 г за член-кореспондент на БАН., а през 2012 г. за академик в областта на инженерните науки. Бил е научен секретар на Института по системно инженерство, а от 1999 г. до 2018 г. е директор на настоящия Институт по роботика. С активното съдействие на акад. Руменин институтът се превръща в съвременна и високотехнологична организация, чиято мисия и приоритети са хипертехнологиите на 21 век, а именно роботиката и изкуственият интелект. Академикът е организирал и изградил с помощта на проекти 4 модерни лаборатории в института за целите на сензориката, роботиката и магнитните измервания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3990 |18.06.2019 Съби Събев: Договорът за F-16 предлага ”идеален за оборудване” пакет на България . 0| 4003 |16.06.2019 Зоран Заев: Ще има промени в правителството . 3| 4092 |13.06.2019 ВМРО предлага нов личен документ за българите в чужбина . 9| 7677 |09.06.2019 Шествие с искане за оставката на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads