Реклама / Ads
19| 4078 |05.02.2024 НОВИНИ

Преди ротацията: ГЕРБ насъскват зърнопроизводителите да протестират

.
Източник: БГНЕС
Разпалване на разногласия между земеделците и насъскване на протести на зърнарите срещу Николай Денков и Кирил Вътев - това е стратегията на ГЕРБ за овладяване на земеделското министерство, което оперира с милиарди.
 

В неделя вечерта премиерът направи поредното щедро предложение за подкрепа към земеделците. 150 милиона лева ще отидат за производителите на месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя.

 

А зърнопроизводителите, които са били на загуба през 2023 г., също ще бъдат подпомогнати, след като го докажат с данъчните си декларации. Независимо от това Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) току що реши да извади тракторите и да блокира държавата. Според източници от местните организации на НАЗ, ГЕРБ са пуснали своите хора да обработват структурите, за да не се отказват от протеста.

 

Недоволството на зърнарите от размера на държавните субсидии - над 3 милиарда лева през 2023 година и над 4 милиарда за тази година, изглежда абсурдно. След бомбастичните печалби, зърнопроизводителите нито са бедни, нито са гладни. И е безумно хората да плащат с данъците си още стотици милиони. По данни на НАП, за 2018, 2019 и 2020 година печалбата на зърнопроизводителите годишно възлиза на 900 милиона лева, за 2021 г. печалбите скачат до 2 милиарда, през 2022 г. - до 3 милиарда.

 

Но развоят на събитията с протести можеше да се очаква, след като Бойко Борисов няколко пъти спомена, че земеделският министър Кирил Вътев е за смяна след ротацията. Целта, разбира се, е едно от най-ресурсните министерства, с 8 милиарда за Стратегическия план за земеделие, да попадне в ръцете на ГЕРБ.







Още една сериозна причина за протестите, според източници от ГЕРБ,е, че се работи по разкриването на държавна лаборатория за фитосанитарен контрол там. Но най-тежък е ударътът с товаро-разтоварната дейност, която е най-доходоносната част от бизнеса на граничния пункт. Новото ръководство на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), назначено от министър Вътев, е създало конкуренция между 6 фирми, вместо да продължи монопола на частната фирма. Тя също се е опитала да възстанови работата си на граничния пункт, но е получила отказ заради висящи съдебни дела.

 

Освен към земеделското министерство, от ГЕРБ са се насочили и към останалите ресурсни ведомства - особено енергетиката. Очаква се до ротацията да бъдат нарочно организирани и нови “спонтанни протести” на миньори и енергетици, като и в момента от Мини Марица Изток постоянно идвали сигнали към правителството за саботажи, разпространение на фалшиви новини и всяване на страх сред работниците - за да могат да бъдат активирани в правилния момент.







Депутати от ГЕРБ гледат и към министерствата на труда и социалната политика, туризма и регионалното развитие и благоустройството. Заради разбитите схеми в символа на корупцията в България - Държавната консолидационна компания, до последно ще настояват и за свой човек начело на икономическото министерство. А ревността към една от звездите на кабинета, че обира евроатлантическите дивиденти - Тодор Тагарев, сложи на прицел и министерството на отбраната.

 

На този фон ПП-ДБ дават ясен знак, че няма да отстъпят и на йота. Премиерът Денков е склонен да се раздели единствено с министъра на здравеопазването Христо Хинков, който сам пожела да напусне, както и с министъра на електронното управление Александър Йоловски, който е съсипал министерството според множество сигнали на чиновници, и провали машинното гласуване на първия тур на местните избори. Дали изобщо ще има ротация или ще се ходи отново на избори, ще стане ясно в близките седмици.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3707 |05.02.2024 Прокуратурата повдигна обвинение на пияния и дрогиран шофьор, причинил тежка катастрофа в столицата . 0| 3764 |05.02.2024 Закопчаха българи в Испания за участие в канал за крадени коли . 6| 3803 |05.02.2024 Войници в Източна Украйна споделят, че нямат друг избор, освен да се бият, докато не приключи войната . 31| 13773 |05.02.2024 Най-сетне нещо умно от Митрофанова: Заплашва да премести съветските паметници от България в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads