Реклама / Ads
0| 5008 |16.09.2010 НОВИНИ

Предучилището за 5-годишните скара депутатите

.
Предучилищната подготовка на 5-годишните деца стана причина за поредния скандал в парламента. Неразбирателствата между депутатите нагнети напрежение по време на дискусиите на второ четене на промените в Закона за народната просвета, в следствие на което отложиха гласуването.
 

Измененията предвиждат предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас да бъде задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва пет години.

Според текстовете предучилищната подготовка на тези деца може да става в подготвителните групи в детските градини или в училищата, като родителите не заплащат такса за обучение.

Много от депутатите възразиха срещу възможността предучилищната подготовка на петгодишните да става и в училище.

Янаки Стоилов от Коалиция за България не приема такъв вариант, в който петгодишните имат предучилищна подготовка в училище, тъй като така според него малчуганите се вкарват в една неприсъща на възрастта си среда.

"Трябва да се предвиди петгодишните задължително да осъществяват тази подготовка в детските градини, а шестгодишните - по желание на родителите - или в детска градина, или в училище", смята Стоилов.

Лютви Местан пък предложи изричен текст, че ако в едно населено място има и детска градина, и училище, петгодишните да бъдат в детската градина, а шестгодишните - в училище.

"Ако в детската градина останат места, може да се удовлетвори желанието и на шестгодишните да учат там, но така записан, текстът създава риск петгодишни да посещават училище, а шестгодишните - детска градина", мотивира се Местан.

Предложението му бе отхвърлено при гласуването на народните представители.

"Държавното изискване засяга и 5-годишните и 6-годишните деца, те имат право да посещават и детска градина и предучилищна подготовка. Единствената промяна е, че държавата се задължава да осигури условия за 5-годишните деца, приехме вашите предложения, няма причина да правим допълнение към текста в закона", отговори на депутата от ДПС новият зам.-министър на образованието Милена Дамянова. Говорим за предучилищна, а не за училищна подготовка, акцентира тя. Подготвителната група за 5 годишните деца в училище е само по желание на родители, а 95% от тях го предпочитат, аргументира се Дамянова.

Подобно на Лютви Местан се оказа и мнението на председателя на парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков /"Атака"/, който също предложи подготовката на децата за училище две години преди постъпването им в първи клас да се извършва в подготвителни групи към детските градини, а само ако това е невъзможно - в подготвителни класове в училище.

Заместник-министърът на образованието Милена Дамянова коментира пред журналисти в кулоарите на парламента, че параграфът ще се прецизира и вероятно още утре ще влезе отново в дневния ред.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 6736 |09.09.2010 9-ти септември скара депутатите в парламента . 15| 5199 |06.09.2010 Синдикати и управляващи отново скарани, КНСБ готви протести . 20| 6434 |30.08.2010 К. Колев: Депутатите от ГЕРБ ще кажат на премиера да си гледа работата . 6| 5849 |27.08.2010 Няма да има забавачка за 5-годишните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads