Реклама / Ads
8| 4663 |05.12.2023 НОВИНИ

Премиерът Денков: "Народното събрание да гледа бюджета, не кой директор на болница е сменен". Коментира и "Лукойл"

.
Източник: БГНЕС
"Работа на Народното събрание е да приема бюджета и законите". Това каза премиерът акад. Николай Денков пред журналисти днес. По думите му има проблем, ако Народното събрание смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен.
 

"Не е това начинът – да блокираш бюджета, защото не си съгласен с решение на министъра", каза премиерът по повод заявката на ГЕРБ-СДС, че няма да подкрепят нито един законопроект на правителството, докато няма механизъм за вземане на решенията, след като стана ясно, че директорът на "Пирогов“ д-р Валентин Димитров е освободен от поста

 

"Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица", посочи Денков и допълни, че е имало притеснения и е било въпрос на време и процедура да се вземе решение. 

 

Премиерът допълни, че освобождаването на директора на "Пирогов" е изцяло в правомощията на министъра на здравеопазването и затова е изненадан от агресивната реакция по повод освобождаването на директора. 

 

Министър-председателят заяви, че всяка институция трябва да си гледа задачите, а ако парламентът иска да се намеси в казуса, има начини – като извика министъра на здравеопазването в комисия или по процедура в пленарна зала.

 

Денков отговори отрицателно на въпроса имал ли е ангажимент към ГЕРБ, че няма да освобождава шефа на "Пирогов".

 

Премиерът уточни, че е бил информиран за освобождаването на директора на болницата, но не е казвал на здравния министър да го освобождава. Денков допълни, че не може и да го спре, защото ще излезе, че въздейства на работата му. "Очаквам от министъра да защити позицията, която е изложил", заяви министър-председателят.

 

"Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има и Народното събрание да си гледа законите и бюджета", смята Николай Денков. "Партийните лидери в Народното събрание да се съберат и да видят как да се отпуши работата, има си парламентарни процедури, да ги използват", призова той, цитиран от БТА.

 

Денков каза още, че е чел одитния доклад за "Пирогов" и вижда сериозни нарушения. "Директорът има своите основания и възможности да се защитава", коментира той.

 

Попитан биха ли дали крачка назад за "Пирогов", премиерът отговори: "На какво основание?". Ако един министър смята, че има нарушение на правилата, той носи отговорност и използва процедурите по закон, каза Николай Денков и допълни, че ще остави министър Христо Хинков да действа по правилата.

 

Премиерът коментира и казуса с "Лукойл"

 

"Това, което е очевидно, е, че ако се наруши работата на "Лукойл", тя ще загуби себестойност. И ако някой иска да участва в този търг, може да бъде заинтересован от това", заяви министър-председателят Николай Денков.

 

Денков коментира темата за евентуално оттегляне на "Лукойл" от България, за което съобщиха по-рано днес от компанията.

 

Денков каза, че проблемът при евентуално излизане от българския пазар би бил ще има ли неруски петрол, с който бензиностанциите да могат да работят спокойно. "Ако се вдигнат цените на горивата, това ще бъде поради затруднение в доставките. Това е, което през цялото време се опитваме да избегнем, за да направим плавен преход".

 

На въпрос това заплаха или блъф е от страна на "Лукойл" Денков, каза че не може да каже. Според него обаче има интерес от различни страни. Денков е притеснен от това "да не се окаже, че част от действията тук са опити на някой да наруши работата на "Лукойл", за да му намали цената. Не мога да изключа такава възможност, коментира премиерът.

 

Попитан от какви кръгове биха дошли действия с цел намаляване на цената на "Лукойл" Денков каза, че не може да знае и че трябва да се гледат действията на различните хора.

 

"По никакъв начин едно изказване на Асен Василев не може да предизвика продажбата на "Лукойл", няма такава връзка", заяви Денков по повод на интервю на финансовия министър Асен Василев пред "Файненшъл Таймс".

 

Относно дерогацията Николай Денков заяви, че от няколко месеца е ясно, че правителството прави всичко възможно да бъде спокоен пазарът на горивата и съответно да се съкрати дерогацията, доколкото е възможно, без да се създадат рискове. Добрев не го интересува възможността да има рискове, коментира премиерът изказването на Делян Добрев по-рано днес. "Вчера гледах цените по бензиностанциите, те са по-ниски, отколкото преди един-два месеца", посочи премиерът. Според него, ако някой иска да си играе с рисковете, това е негово право, но съответно след това ще си носи отговорността.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4891 |05.12.2023 Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски": Заплащането на преподавателите е унизително ниско . 24| 4205 |05.12.2023 Твърдения за напрежение по върховете на властта в Украйна. Какво се случва? . 7| 3858 |05.12.2023 Делян Добрев: ГЕРБ и ДПС внасяме законопроект дерогацията да отпадне изцяло от 1 януари 2024 г. . 14| 5021 |05.12.2023 “Не, няма да приключваме”. Хр. Иванов посочи кога ще видим краен резултат от сглобката. Борисов се включи в ефир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads