Реклама / Ads
19| 5126 |10.04.2013 НОВИНИ

Превод от арабски предизвика скандал в съда в Пазарджик

.
Превод на текстове от арабски език предизвикаха скандал по делото за разпространение на радикален ислям в Пазарджик. Съдът разгледа преводите на текстове на вещото лице Александър Шунин, направил арабистката експертиза по делото.
 

Текстовете съдържат таблици с проповеди, градове, брой посетители. В документите са посочени конкретни дати, отчети за работата по региони, имената на проповедниците и заплатите им. Визирани са имената на подсъдимите Ахмед Абдул Рахман, Али Ходжа, Ахмед Муса Ахмед, които са изнасяли лекции във Велинградски, Смолянски, Благоевградски регион и са получавали суми за извършената от тях дейност. Източникът на приходите е Световната ислямска лига.

Най-големи спорове в залата предизвикаха преводите на думите „Организацията Ал Уакф ал Ислями". Защитниците оспориха думата „организация”. Спорове предизвика и преводът на текста "в качеството си на шейх" за получилите сумите. Защитниците претендират за превод "шейхство" или "главно мюфтийство".

Скандал избухна също заради съмнения за подменена информация и за манипулация на една от експертизите.

Оспорваната от адвокатите и подсъдимите експертиза е изследвала съдържанието на компютрите и флаш паметта, иззети от домовете на имамите. Експерт е разпечатал за анализ веществените доказателства без разрешение от прокурор и в отсъствието на поемни лица, което е против закона.

Вещото лице - Александър Киров, беше категоричен, че не е изтривал или добавял информация в компютърните файлове. Според подсъдимите обаче много от файловете са подменени в полза на обвинението.

По време на заседанието пред сградата имаше протести на националисти.

Припомняме, че делото започна на 18 септември 2012 г., а повечето от подсъдимите са от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5972 |28.02.2013 БСП предизвика Бойко Борисов: Защо не отиде сега на улицата? . 23| 5734 |02.10.2012 Арабски сайтове твърдят, че в България има тормоз над мюсюлманите . 5| 6229 |27.09.2012 Арабист: Призивите за обезглавяване на неверници ще предизвикат конфликт . 26| 14900 |26.08.2012 Пребиха преводачката Оля Ал-Ахмед в градината на майка й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads