Реклама / Ads
0| 4652 |19.05.2008 НОВИНИ

Превозвачите: Камиони от всички градове, събирайте се!

.
Превозваческият бранш все още не бил мобилизирали целия си ресурс. Връщане на акциза върху горивата на международните превозвачи с около 50%, искат от бранша.
 

Превозвачи от цялата страна се събират на протест на входа на София в посока Враня срещу високата цена на дизеловото гориво. От транспортния бранш обявиха, че няма да влизат с камионите си в София и протестът ще бъде в рамките на закона. Превозвачите се събират с товарните си автомобили в района на Църна Маца. Столична община е разрешила протестни действия само до входа на града. Стачкуващите обещаха, че няма да влизат в столицата, за да не затрудняват движението. Протестът е организиран от инициативен комитет, който не е част от конфедерацията на автомобилния транспорт. След вчерашната среща с министрите Петър Мутафчиев и Пламен Орешарски от конфедерацията се съгласиха да отложат протестните действия с няколко дни. Министър Мутафчиев обеща, че ще бъде създадена работна група, която да изготви анализ за цените на дизеловото гориво в България и в Европейския съюз. Според превозвачите дизелът у нас е по-скъп от този в други европейски страни. Транспортните организации настояват държавата да овладее поскъпването на горивата и да намали акцизите за превозвачите. Освен в София протестни акции срещу скъпия дизел ще има в още 38 български населени места.

Проблемът с конкурентноспособността на българския автомобилен бранш е проблем на българското правителството, респективно на Министерство на транспорта, обяви по БНР министърът на транспорта Петър Мутафчиев и уточни, че това протестът е следствие от непрекъснатото увеличаване цената на горивата. Според него е  необходимо браншът да разработи цялостна стратегия за развитие на бизнеса. Когато тя се внесе в Министерството на транспорта, от страна на управляващите щели да предприемат общи действия в законодателен план за регулиране на пазарните възможности. Това било предпоставка за ново ниво на конкурентноспособност. 

Зам.-председателят на БАСАТ и член на председателския съвет на Конфедерацията на сдруженията в автомобилния транспорт Димитър Николов заяви, че от превозваческия бранш не са мобилизирали целия си ресурс, а в момента организират предупредителен протест. Очаквало се във всеки един от градовете Варна, Бургас и Пловдив да излязат 100 – до 150 камиона, в Русе и Добрич – около 100, в Габрово, Плевен, Велико Търново – около 50, в Сливен – около 70, в Пазарджик – около 60, в Гоце Делчев – около 40, в Троян и Тетевен – около 20. Участието в днешния протест щяло доведе до загуба от 300 евро за всеки камион, изчислили са превозвачите.

Основните искания за връщане на част от акциза върху горивата на международните превозвачи трябвало да са с около 50%, което Николов обяви за "добра стъпка”. Той декларира, че доскоро българският автомобилен бизнес е конкурирал европейския, но високите цени на горивата са променили това.

Протестът ще продължи до ранния следобед. Засега все още няма проблеми с трафика на Околовръстното шосе, където се събират камионите. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4956 |06.03.2008 С 25% скача налогът за всички коли в София . 4| 6613 |31.01.2008 В епицентъра на аварията всички се шегували . 5| 5363 |29.01.2008 Всички партии се вторачват в изборния закон . 18| 5605 |18.01.2008 Кой обра всичките ръце в "Големия шлем"?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads