Реклама / Ads
18| 4441 |25.01.2016 НОВИНИ

Президентът: За 94% от хората няма справедливост в България

.
Росен Плевнелиев
94% от хората смятат, че няма справедливост в България. По този въпрос те са опрели политиците в стената, каза в интервйю по bTV президентът Росен Плевнелиев. По думите му промяната трябва да дойде от Закона за съдебната власт.
 
Българският народ е мъдър и усеща, когато посоката, в която се движи е правилна. Ако трябва аз да дам оценка за себе си, ще кажа: По-добре народът да каже, но най-обективно в оценката си ще е следващото поколение, каза още той.

На големия въпрос дали ще се кандидатира за втори мандат като президент, Плевнелиев каза: „Не е време. Аз не искам да влизам в предизборна битка. При предишните президентски избори кандидатите бяха обявени след средата на юни месец. В това има политическа логика. Народът очаква не да правим кампания, а да имаме смислени действия. В края на юни ще изляза пред народа и ще кажа защо“. „Доказах, че съм надпартиен президент. Действията и го показаха. 2016 г. трябва да е година на прогрес. Нямам никакво намерение, когато приключа да служа на народа, да членувам в партия или да правя партия. За мен важен е не райтингът, а с смисълът в това, което правя. Свършихме много работа в един период на нестабилност. Най-важно е да сме честни в политиката“, посочи президентът.

По повод появата му в предизборния клип на кандидата за президент на САЩ Хилъри Клинтън, българският президент каза: „Това е добре за България, това е реклама. Считам се удовлетворен, че на политическата сцена съм оценен“. „Чувствам се като президент на всички българи и действам така. Имах смелостта да сваля доверието си от един премиер, действах с ясна полиция по украинската криза, гордея се, че при моя мандат имам инициирани два референдума. За мен това означава да имаш принципна позиция и да я отстояваш. Осъзнавам, че това не се хареса на всички“.

„Аз ще дам всичко от себе си, за да може до юни да се постигне справедливост и да се завършат готвените законови промени за това. Решенията на ВСС са необосновани и безпринципни и е нужна промяна. Не може институциите да бягат от отговорност. Съдебната реформа стои на дневен ред. 2016 г. ще бъде изключително важна за българската прокуратура“, заяви Плевнелиев.

По повод свалената охрана на Местан, президентът каза: "Комисия решава за свалянето на охраната на лицата. Тя обосновава решенията си. Аз не се обаждам на когото и да било в НСО, за да се сваля охрана. Ако държавен глава очаквам да се спазва законът. Ако се докаже, че има виновен – ще бъде наказан". "Притеснява ме, че наш политик е потърсил сигурност в чуждо посолство. Странно е, че той не се е обадил, за да потърси сигурност", добави Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4614 |25.01.2016 Танев: Патриот съм; няма да режа нищо, свързано с националността . 14| 4500 |25.01.2016 Борисов: Няма проблем със служителите на турския Дианет, командировани у нас . 25| 4584 |24.01.2016 Маргарита Попова: Нямам планове за президент . 3| 12541 |24.01.2016 Б. Бонев: Абе и Чаушеску нямаше кой да го смени, ама я как свърши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads