Реклама / Ads
7| 4873 |25.02.2011 НОВИНИ

Президентът критичен към обхвата на СРС-тата

.
Георги Първанов
Днес бе оповестена стенограмата от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, което се проведе във вторник, 22 фувруари. На него президентът Георги Първанов е изразил становище, че обхватът на приложение на специални разузнавателни средства е твърде висок.
 

По време на заседанието, от което публична е само началната част, държавният глава е попитал дали може да се говори за прекомерно искане и използване на СРС. Георги Първанов е задал на останалите участници въпроси, свързани с използването на СРС. Президентът е питал може ли да се намери начин за независим контрол на подслушването, дали съществуващото законодателство е ефективно, какви са причините за увеличаване използването на СРС.

Първанов казва още: "Без да посочвам и да се ангажирам с конкретна бройка, искам да попитам дали реално, и каква е ефективността, се подслушват босовете на организираната престъпност? Изкушавам се да посоча имена, но ще им направим твърде висока чест, ако посочим тези вече нарицателни прякори в българското общество."

Още тогава министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отговори на президента. На някои въпроси той отговори днес  и от парламентарната трибуна.

По думите на министър Цветанов използването на СРС към босовете на организираната престъпност по време на прехода е трябвало да бъдат много по-рано направени, в началото на демокрацията, защото нямаше да има това срастване на организирана престъпност с политици.

Вътрешният министър на свой ред попита защо президентът не даде отговор каква е неговата позиция и бил ли е бос Емил Кюлев, който е участвал в купуването на банки, които бяха фалирали точно по време на управлението на БСП? И защо това не е било  разследвано? Защо 2005 г., когато става неговото убийство, е нямало как да се търси възможност то да бъде разкрито, защо е няма политическа воля, още повече, че след това последват и други убийства, които бяха свързани с мотива на банковата система? 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5439 |24.02.2011 Телефонните разпечатки по-страшни от СРС-тата? . 6| 4960 |22.02.2011 Маркова: Имаме различия с ДАНС за СРС-тата . 19| 5315 |14.02.2011 Привикват пак Цветанов в подкомисията по СРС-тата . 1| 5166 |11.02.2011 Книга за СРС-тата написа експравосъден министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads