Реклама / Ads
15| 5238 |20.02.2014 НОВИНИ

Президентът ще съдейства за Изборния кодекс

.
Надяваме се в близките дни да приключи обсъждането и окончателното приемане на Изборния кодекс. Президентът пое ангажимент този процес да бъде анализиран и максимално бързо да изрази своята позиция, след като се запознае с документа, за да може да бъдат своевременно организирани евроизборите. Това заяви зам.-председателят на ПГ на КБ Янаки Стоилов след срещата в рамките на провеждания от държавния глава месец на политическите консултации с парламентарно представените политически партии.
 

 

Друга важна тема обсъждана с президента Росен Плевнелиев беше желанието за провеждане на референдум за изборното законодателство. „По този повод Росен Плевнелиев изрази готовност да се съчетае тази инициатива с подписката, която е предприета в тази посока, така че парламентът да има възможност да ги обсъди. Ние се отнасяме с подчертано внимание към възможностите за съчетаването на представителната и на пряката демокрация. В тази връзка си даваме сметка за възможността за подобряване на законодателството за упражняване на правото на българските граждани да се произнасят по въпроси от държавно и обществено значение. Заедно с това, подчертахме, че и ние обсъждаме свои инициативи за мерките, които засягат социални и финансови проблеми, както и възможността да се обсъди съчетаването на различни инициативи в част от въпросите, които не са спорни от конституционна гледна точка”, посочи Янаки Стоилов.

 

 По отношение на предстоящата дискусия по Наказателния кодекс Янаки Стоилов обяви, че също споделя необходимостта от широка дискусия. „Дори смятаме, че е целесъобразно да поискаме експертиза от Съвета на Европа и след това да се пристъпи към разглеждане на поставените въпроси в Народното събрание. Споделям, че президентът изрази очакване той да бъде консултиран по промените, които засягат службите и проблемите в сферата на националната ни сигурност. Ние от Коалиция за България се надяваме на диалог по въпроса, който да доведе до полезни решения”, заяви народният представител.

 

Стоилов каза, че сред другите важни теми, които са били обсъдени с президента е реиндустриализацията. „Ние, както и президентът Росен Плевнелиев, имаме както допирни точки, така и различия. Всички се обявяваме за необходимост от реиндустриализация. Но смятам, че нашият подход е комплексен, тъй като ние разглеждаме икономиката и по-специално индустрията, както в нейните класически, така и в нейните модерни измерения. Защото всяка икономиката трябва да произвежда стоки за пазара, като се създадат предпоставки, продукцията да бъде конкурентоспособна на вътрешния и на международните пазари”, обяви позицията на КБ Янаки Стоилов.

 

По думите му стъпките, които е обявило правителството във връзка със здравеопазването, са най-належащи. „Визирам въвеждането на лична здравна карта, а също и подобряване общото състояние на спешната здравна помощ. Те трябва да бъдат изведени на преден план, преди да се стигне до решения, които засягат структурата, начина на финансиране на системата, защото днешната здравна система не е плод на някаква инерция, а е резултат от досегашни реформи. Ние не смятаме, че трябва да се продължава със свободни реформи, защото състоянието й няма да бъде подобрено. Ефективното използване на вложените средства, както и недопускане на дестабилизация в системата, са належащите мерки преди да се пристъпи към следваща фаза”, подчерта зам.-председателят на ПГ на КБ.

КБ отстоява националните ни интереси в своето реално и съвременно изражение, подчерта Янаки Стоилов с оглед на това, което България трябва да прави и в своите външноикономически и външнополитически отношения. „Със стремежа за обединение на българската нация, с отстояване на нейния националния характер при отчитане на цялото религиозно, етническо и друго разнообразие. Трябва да отстояваме националните интереси днес, а не да бъдем патриоти на основата на знаци, които едва ли занимават българските граждани”, посочи той.

 

По думите му ПГ на КБ има и различия с позицията на президента, по отношение на това как да се провеждат референдумите. „С оглед на привличане на вниманието на българските граждани към европейска тематика, към използването на националните и европейските институции, както и към решаване на национални задачи, ние трябва да направим така, че за краткото време до започване и провеждане на кампанията за евроизборите, вниманието наистина да бъде съсредоточено върху тези въпроси. Според нас е подходящо в следващ политически период да бъдат обсъдени въпроси, като провеждането на референдум например, и тогава въпросите да бъдат представени на българските граждани, с оглед на евентуално решение на парламента в тази посока”, обясни зам.-председателят на ПГ на КБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5172 |18.02.2014 Първанов съзря сделка между БСП и ДПС за Изборния кодекс . 12| 5132 |18.02.2014 Депутатите не забраниха социологическите проучвания в изборния ден . 8| 4646 |18.02.2014 Янаки Стоилов: Има риск за Изборния кодекс . 6| 5475 |18.02.2014 Президентът се среща с ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads