Реклама / Ads
0| 4177 |07.09.2017 НОВИНИ

Разпитват в НС бившия зам.-министър на отбраната Ив. Иванов за „Грипен”

.
Целта на екипа ни бе осъществяването на суверенитет в областта на въздушната отбрана, като подчертавам, че говорим за многоцелеви самолет - да прихваща въздушни цели, да ги поразява и да извършва разузнаване. Това заяви днес Иван Иванов, заместник-министър на отбраната в периода 2013 – 2014 г. по време на изслушването му във временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.
 

Втора точка от дневния ред е представяне на анализ и сравняване на „Методика за избор на оптимален вариант за реализация на инвестиционен проект „Придобиване на нов тип основен многофункционален самолет“ с математически модел за оценка на вариантите за реализация, разработена от Института по отбрана на МО, МО и ВВС. В началото на заседанието председателят на комисията Емил Христов посочи, че срещата е с цел да бъде изяснено какво е свършено досега и да се дадат отговори на въпроси на депутатите. Процедурата по избор на нов боен самолет в периода 2013-2014 г. и работата се ръководеше от принципа на приемствеността, отбеляза Иванов. Има две нива за избора - Управляващ комитет, чиято отговорност бе общо управление и координация на проекта и още една структура – за реализация на проекта. В този момент смятахме, че България имаше нужда точно от многоцелеви, а не от лек самолет, който има ограничени функции.

 

Използвахме всички резултати от работата на предходния екип, заяви Иванов. Беше предвидено България да придобие до 20 самолета, като бройката не е самоцелна, а аргументирана от военната експертиза, продължи бившият зам.-министър на отбраната. Обслужването им е било планирано да бъде осъществено от 30 пилота, за които са необходими 2400 летателни часа общо, каза той, цитиран от БГНЕС.

 

Обърнахме вниманието и на въоръжението на тези изтребители. Когато се сключи такъв договор, трябва да се калкулира и възможността за дългосрочен договор за тяхната поддръжка. Оценихме различни предложения, класирани бяха 3 изтребителя- Ф16, Грипен и Юрофайтър. Искахме самолетът да е на въоръжение поне в една страна членка на НАТО, да е в експлоатация и да отговаря на изискванията на българските ВВС, с остатъчен ресурс не по-малко от 50% . А срокът на доставка да бъде не повече от 3 г., с финансова рамка 1.4-1.5 млрд.лв. За да се вземе крайно решение, трябваше да имаме документ, в който се дава крайната цена и условията на плащане, т.е. детайлите в офертата, които да дадат основание за пристъпване към закупуване, важен е и начинът на плащане, посочи Иванов. До този етап не стигнахме, каза той. Имаше различни предложения - 100% авансово плащане, плащане на вноски и др., поясни бившият зам.-министър на отбраната. Ценя изключително много военната експертиза и не съм имал забележки към екипа, с който работихме по тези въпроси, добави той. И съобщи някои конкретни цифри за избраните изтребители: изтребителят на Грипен има пълна съвместимост с НАТО, като ресурсът му е 6 000 летателни часа, с 16 млн. евро поддръжка на година и 40 г. експлоатация на един чисто нов самолет. Тогава цената му бе към 850 млн. лв. Следващият одобрен самолет е Юрофайтър, но неговата цена бе доста висока, годишната му издръжка също бе доста сериозна - към 45-50 млн.евро. От Ф16 се предлагаха 9 броя за 450 млн. долара,уточни Иванов.

 

Било ли е възможно до края на 2013 г. този проект да бъде представен на МС, имаше ли обстоятелства, които попречиха на МО да изпълни пътната карта, т.е. задачите, поставени в заповедта, попита председателят на временната комисия Емил Христов.

 

Нямаше пречка в нашата работа, имахме закономерен процес да се запознаем с проблема като нов екип, имахме инвестиционен проект и запознахме премиера с него, отговори Иванов. Имахме и партньори, с които осъществявахме регулярни контакти, преговори, които вървяха като подготовка, продължи той. Но нямахме осигурени финансови средства, каза той. Нямаше и никакъв натиск, смята Иванов.

 

Заделени пари в МО не е имало за тази покупка, ако бъдем честни - и сега няма, отговори Иванов на друг въпрос. Затова подготвихме тогава доклад до премиера и министъра на финансите да бъдат осигурени целево тези средства, като бяхме готови да преговаряме с избраната евентуално на по-късен етап фирма за начина на плащане, коментира той. Не искаме да политизираме въпроса за модернизацията за българската армия- когато експертите изготвят своя анализ за закупуване на изтребители, политиците би трябва да решават с консенсус помежду си този въпрос, заключи с тези думи изслушването пред комисията бившият зам.-министър на отбраната Иван Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3839 |05.09.2017 Разпитват 6-годишното дете от Виноградец . 0| 4635 |04.09.2017 Разпитват прокурор за връзките му с общинаря Лазар Влайков . 2| 4212 |02.09.2017 Бившият шеф на румънската НЗОК отива в ареста за 30 дни . 0| 4233 |25.08.2017 Зам.-министър за скандала в СМГ: Не може директор да разединява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads