Реклама / Ads
17| 9151 |08.01.2013 НОВИНИ

Продадоха 15-годишна за булка на 90-годишен старчок

.
В някои страни продажбата на момичета за булки е нещо нормално
Саудитска Арабия удари нашенските рекорди за продажба на булки. Момиче там бе продадено за 17 500 долара за булка на 90-годишен старец. Сега обаче възрастният саудитец съди семейството на 15-годишната младоженка, защото тя се затворила в стаята си в първата брачна нощ, пише „Дейли мейл“.
 
Примрялото от страх момиче пуснало резето на стаята от вътрешната страна, за да не може старчокът да я докопа. Два дни по-късно тийнейджърката избягала при родителите си.


Сега нейният доста по-възрастен съпруг обаче иска парите си обратно. Той твърди, че е дал на родителите 17 500 долара, за да се ожени за момичето.

Според в. „Ал Арабия” той дал зестрата лично на майката и на бащата на младото момиче, които му се явяват сватове.

Нагласеният брак на 15-годишното момиче предизвикал шумен скандал в Саудитска Арабия, където младежи в социалните мрежи нарекли това трафик на деца и проституция.

„Този случай на трафик на хора не е ли наказуем според закона?“, питат десетки саудитци.

„Баща продава дъщеря си без милост, за да получи някакви пари. И всичко това просто за да се задоволи нечие желание“, пише още в мрежата.

Сухалия Зейн, член на Асоцията на човешките права в Саудитска Арабия, настоява „да бъде избавено това дете от тази трагедия“. Според него бракът в ислямската религия трябва да бъде базиран на взаимно съгласие. Тя обвинява родителите и за това, че са приели зестрата и са омъжили дъщеря си за мъж, по-възрастен със 75 години, подчертавайки значението да се определи минимална възраст за женитба, която да е минимум 18 години.

При браковете на деца не само момичетата, но и момчетата са жертви, като, разбира се, процентът на момичетата е доста по-голям.

Женитбата на малки момичета е най-разспространена в Южна Азия и Африка. В Нигерия например 77 процента от жените между 20 и 24 години са били омъжени още преди да навършат 18-годишна възраст. В Бангладеш процентът е около 65 на сто.

Според статистика на Уницеф в цял свят около 51 милиона момичета под 18-годишна възраст са омъжени .

В същото време основателят на списание „Плейбой”, 86-годишният Хю Хефнър, се ожени за 26-годишната фотомоделка Кристъл Харис в навечерието на Нова година. Чладоженката е по-малка от младоженеца „само” с 60 години... Световните медии обаче нарекоха това светско събитие и никой не отрони дума за морал.

Преди около година Кристъл избяга от Хю именно заради намерението му да се ожени за нея. По-късно обаче двамата отново заживяха заедно. Вече са и женени.

На пазари в Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Стара Загора и Сливен у нас редовно се предлагат млади циганки за булки. Някои от тях едва са навършили 12 години. Най-търсени са 13 – 15-годишните момичета. Допреди две-три години цените стигали до 10-15 хиляди лева, но сега може да се купи момиче за 2-4 хиляди лева. Въпреки това съответните институции не повдигат въпроса, че става дума за деца, а и обществото отдавна е свикнало с „циганските работи” и не обръща внимание на неприемливата търговия. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5408 |14.10.2012 Отменена е 15-годишната давност при конфискация . 0| 5133 |24.09.2012 Араби се харчат до 8000 евро за българска булка . 2| 6037 |23.06.2012 За $10 млн продадоха Конституцията на Джордж Вашингтон . 5| 5261 |20.05.2011 Роми си спретнаха масов бой заради булка-беглец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads