Реклама / Ads
3| 4029 |16.05.2019 НОВИНИ

Проектантът на ремонта на ”Графа” се гласи и за площад ”Света Неделя”

.
14 творчески екипа ще се състезават в международния конкурс за обновяване на столичния площад ”Св. Неделя”, заяви главният архитект на София Здравко Здравков. Сред българските кандидати са ”А.Д.А.”, по чиито проекти сега се ремонтират ул. ”Граф Игнатиев”, както и площадите ”Славейков” и ”Св. Александър Невски”.
 

Останалите български участници са арх. Стефан Добрев, "Никонсулт", "Конкурент-90", обединение "Ка.Ла.Ро.", "Амфион", "ДС Архитектура, Реставрация и ландшафт" и българо-италианският екип "ДжиТиЕрЕф&студио Морфе". Чуждестранните кандидати са от Италия, Русия, Франция, Румъния и Турция.

 

В заданието на конкурса се търсят връзки между пешеходните зони на бул. "Витоша", Ларгото и ул. "Пиротска". Препоръчва се и приобщаване на пространствата пред ЦУМ, джамията "Баня Башъ" и неовладените още територии към ул. "Георг Вашингтон" и католическата църква. Спецификата на пространството е, че включва археологическия резерват "Сердика-Средец", което изисква намирането на безопасен достъп до бъдещото експониране на находките северно от църквата "Св. Неделя".

Като проблемни зони на площада са отбелязани паркингите пред "София хотел Балкан" - за 40 коли, и пред Богословския факултет - за 10 коли.

 

Трамвайното трасе през площада трябва да остане, като се препоръчва на кандидатите да търсят развитието на велоалеи. Според Общия устройствен план площад "Св. Неделя" се води зона Тзв, което позволява само озеленяване на улици и не допуска строителство на сгради.

 

Журито на конкурса включва проф. Паоло Дезидери от Римския унивеверситет "Рома Тре", главните архитекти на Москва и Варшава Сергей Кузнецов и Марлена Хапах, Дейвид Басулто, гл. редактор на ArchDaily, Мартин Аартц, преподавател в Академията за архитектура в Ротердам, Йони Бобоци, ръководител на градоустройството на община Тирана. От българските архитекти в журито са поканени Григор Дойчинов, Галина Тачиева, доц. Йорданка Кандулкова и Малина Едрева, която е председател на комисията по култура на Столичния общински съвет.

 

На първия кръг на конкурса, който е на 20 и 21 юни, журито ще отсее половината кандидати. Ще останат седем творчески екипа за състезанието за най-добър идеен проект за обновяването на площада. Първата награда е 70 хиляди лева, втората - 60 хил.

 

"Крайният срок за представянето на седемте проекта ще е през октомври-ноември", обясни днес главният архитект на София Здравко Здравков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5360 |04.05.2019 Борисов нагледа ремонта на АМ ”Тракия” и Раковски, където отива папата . 6| 5527 |18.04.2019 ”Трейс” фалшифицирала документи за ремонта на пътя убиец край Своге . 3| 4219 |13.04.2019 Удължават ремонта на ”Графа” . 0| 3831 |02.04.2019 Паргов: Ремонт на ремонта в центъра, в кварталите - асфалт от соца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads