Реклама / Ads
1| 4611 |25.02.2016 НОВИНИ

Проф. Бъчварова: Не всяко предложение е от полза за тютюнороизводителите

.
Светла Бъчварова
„Проблеми винаги ще има, но ако държавата иска да влезе в ролята си, тя трябва да обхване всички процеси и да има актуална информация. Но не всичко, което се предлага, ще бъде в полза на тютюнопроизводителите". Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Светла Бъчварова пред журналисти в парламента.
 
Като пример посочи изискването, за да участваш в браншова организация, трябва да имаш сключени договори. „Проблемът е, че не винаги имат възможност да го направят. Ако отпаднат от списъка, отпадат и от подпомагането по линия на националните доплащания. Това е сериозен риск, особено за малките", обясни тя. Според нея около 30 000 от тютюнопроизводителите са дребни и нямат възможност да се справят сами. Проф. Бъчварова е на мнение, че предложенията по Закона за тютюневите изделия е опит да се върне централизираната и регулирана система от 2009 година, но това според нея е почти невъзможно. Тя посочи, че някои от предложенията ще имат положителен ефект за тютюнопроизводителите като: идеята за начало и край на изкупната кампания и арбитраж в някаква степен. „В Закона за тютюна се прави опит да се въведе регистър на изкупвачите и да се отстранят прекупвачи, които се явиха след 2010 година, когато пазарът на тютюн беше абсолютно либерализиран", каза още народният представител.

„Другият въпрос, който се поставя и от БСП възразихме, е свързан с това, че изкупвачите трябва да имат помещение за съхраняване", подчерта проф. Бъчварова. Тя обясни, че търговецът носи отговорност, изкупувайки тютюна, как ще го съхранява. „Това изискване създава предпоставка на преден план да излязат определен брой преработватели, а тези, които ще изкупуват тютюн на терен на практика няма да съществуват", обясни депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Проф. Бъчварова уточни, че една от спорните теми е било това, че България е единствената страна, която напълно е либерализирала възможността суров тютюн да се изнася извън пределите на страната. „Когато става въпрос за внос на трети страни, трябва да се вземат съответните мерки", категоричен е народният представител. Като пример тя посочи Гърция, която сега забранява суров тютюн да бъде транспортиран до България, но ние разрешаваме. „Много от преработвателните мощности в страната на практика отиват към Македония, защото издръжките са по-ниски и вече имат две големи компании, като от Хасково и Сандански са се насочили натам", обясни тя.

„Договорите за тютюн и изпълненията им не създават предпоставки ние да имаме контрол по цялата верига", каза още проф. Бъчварова. Тя припомни случай с изкупен тютюн през октомври, а е бил платен след протестите през февруари. „Когато няма реален регистър на търговците, няма как да ги задължат да си изпълнят веднага задълженията", поясни тя.

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ коментира колективния договор, който ще договаря неплатимите количества. „Това е абсолютна дискриминация, защото при един земеделски производител неплатимото количество може да е 2-3%. Той има високо качеството на произведеното си количество. Но друг, който е недобросъвестен може да има 20-25%. Т.е. искат да се договори средноаритметично процент и накрая просто няма да се случи самата сделка", обясни проф. Бъчварова.
реклама.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10074 |24.02.2016 Проф. Константинов: В България стана: Много вожд – малко индианец . 25| 8001 |24.02.2016 Утринни фанфари от Бъчварова: Спад на грабежите и по-висока разкриваемост . 9| 4436 |23.02.2016 Проф. Радулов: Щом заплашват Борисов, какво остава за обикновения българин . 50| 8433 |21.02.2016 Проф. Слатински: Гледана от Европа, България изглежда жалка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads