Реклама / Ads
12| 5551 |11.02.2013 НОВИНИ

Проф. Димитров: Геронтокрацията е основен проблем за църквата

.
Проф. Божидар Димитров
Оттеглянето на папа Бенедикт ХVI е качествено нов епизод в борбата с една от слабостите, както на католическата, така и на православната църква – геронтокрацията. Добре е на църковните събори да се приеме граница, до която човек може да заема папски или патриаршески престол. Не може да се разчита, че примерът на папа Бенедикт ХVI ще бъде последван от други в католическата и православните църкви.
 

Това заяви историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, в интервю за Фокус.

Според проф. Димитров, католическите и православните църкви са приели, че митрополитите и патриарсите, римският папа също е патриарх като официална титла, са до живот. Лекарите са на мнение обаче, че човек отслабва след 75-ата си годишна възраст и може би това трябва да бъде пределът, до който може да се заема папският или някой от патриаршеските престоли, коментира Божидар Димитров.

Историкът припомни, че в резултат на болести, в последните години на живота си покойният папа Йоан Павел Втори беше жив труп, включително и при посещението си в София.

"Той не можеше да взема каквото и да е участие в живота на църквата. Убедихме се и с нашия патриарх Максим. Той доживя до една преклонна възраст и всички сме благодарни за това, което направи за опазване на единството на българската църква. Но знаехме, че поради липса на възможности, чисто физически възможности, за пълноценни действия, църквата замръзна на определено равнище и дълбоко изостана от повелите на живота и на вярващите", смята Божидар Димитров.

Според историка съществува възможност оттеглянето на папа Бенедикт ХVI да не е било доброволно. „Възможно е да е бил прогонен заради нови открития в досието му. Защото е известно добре, че е бил в Хитлерюгенд по време на войната. Известно е също, че предишният папа е бил антифашист, и е участвал в съпротивителното движение в Полша.

В самата Ватикана се разказва следният виц:

Немски войник от Хитлерюгенд лежи с автомат. Срещу него настъпват полски и руски войник. Немецът вдига автомата, за да ги застреля и чува глас отгоре:
- Убий само руснака, поляка го остави, че ми трябва.
- За какво ти трябва, Господи? - попитал немският войник.
- Защото ще го правя папа.
- А на мен каква ми е далаверата? – попитал немският войник.
- Е, добре де, - помълчал Господ, и отговорил – следващият папа ще бъдеш ти!”, разказа Божидар Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6731 |02.02.2013 Проф. Миланов: Охраната на Баретата не се довери на колегите ми . 14| 9491 |28.01.2013 Проф. Аврамов за Frognews: Чакаме оставката на Сергей Игнатов до 10 дeнa . 12| 5071 |23.01.2013 П. Димитров: Тайната кореспонденция между НЕК и RWE е фалшифицирана . 10| 5667 |22.01.2013 Пламен Димитров: 27% оцеляват под жизнения минимум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads