Реклама / Ads
83| 6189 |28.10.2013 НОВИНИ

Проф. Илчев посъветва замяна на окупацията с други форми на протест

.
Проф. Илчев прочете декларация на Академичният съвет, в което се определя окупацията на СУ "Климент Охридски" като отнемане възможността на другите студенти да учат и на преподавателите да преподават. Ректорът посъветва бунтуващите се да намерят други форми на протест
 

Заседанието на Академичния съвет се проточи над три часа.

Според АС окупацията е крайна форма на протест, като призивът е студентите да не бъдат използвани за политически цели.

Обръщението на Академичтия съвет,  прочетено от проф. Илчев,  бе посрещнато с освирквания и скандиранияя от ст студенти и протестиращи.

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" прие преди малко декларация за окупацията на висшето училище.

 

Ето и пълния текст на декларацията на Академичния съвет:

 

"Академическият съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" разбира и подкрепя мотивите на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитането на техните позиции. Убедени сме, че младите хора не само имат право, но и трябва да бъдат насърчавани да изразяват обществена позиция.

В същото време окупационната форма на протест е крайно средство, което нарушава изпълнението на образователната и научната дейност на Университета, правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес, както и правото на труд на преподавателите и служителите.

Академическият съвет се обявява против опитите на външни сили независимо дали са в подкрепа или против Правителството да използват действията на студентите за политически цели.

Призоваваме организаторите и участниците в окупацията да потърсят други форми на протест, които да не пречат на Университета да осъществява своята мисия.

Обръщаме се с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6138 |26.10.2013 Проф. Токушев: НС си изми ръцете с КС за Пеевски . 26| 6150 |25.10.2013 Червените вземат партийния билет на проф. Близнашки . 12| 6875 |24.10.2013 Проф. Миланов: Политиците ни са станали със задника напред . 10| 6742 |22.10.2013 Проф. Емил Ботев: Можем да очакваме земетресение със сила 8

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads