Реклама / Ads
22| 6286 |03.12.2013 НОВИНИ

Проф. Константинов: Пресилено се сравняваме с Украйна

.
Проф. Михаил Константинов
Да сравняваме събитията в Украйна със сегашните в България е пресилено. По-коректно е да ги сравняваме със ситуацията ни през 1997 г. Говорим, че България е разделена, но ако знаем как е разделена Украйна, свят ще ни се изве и Европейския съюз трябва да действа много внимателно, за да не провокира сериозен конфликт.
 

Това каза проф. Михаил Константинов в студиото на Нова телевизия. Той посочи поне три страни, които сега съществуват сред населението в Украйна – рускоговорящи, които държат на Русия, украинци, твърдо за силна и европейска държава и намиращи се под полско влияние част.

Затова намесата на полски политици точно сега е скандална, те бързат да приберат плодовете на това разделение, коментира ситуацията професорът. Една от грешките в момента на Брюксел е, че не искат повече да дават пари на Изток и нямат официална позиция по конфликта, казва още Константинов.

Той не изключи възможността страната да се раздели на две части – едната с проруска ориентираност, другата – с европейска насоченост, анализира Константинов.

Киев не спи. По пътя към своето отстъпление вариантът за жертване на правителството е задължителен при Янакович, заяви бившият посланик в Русия Илиян Василев. За мен проблемът е, че Украйна има злощастната съдба да попадне между Русия и ЕС, каза още дипломатът. За Путин случващото се в Украйна е непосредствена заплаха за неговия режим. Той определя събитията в Украйна като „погром", но официална позиция от ЕС няма, напомни Василев.

Крайно време е някой от нашите политици да се изправят и България също да изрази официална позиция, призова колегите си дипломати Василев, след като вчера външният министър Кристиан Вигенин заяви, че България ще изчака позицията на ЕС за Украйна.

Василев заяви, че не се учудва от позицията на кабинета към момента и допълни: "Аз имам право да очаквам от моите политици това, което трябва, но ако те не могат да го дадат, вече е друга тема”, заяви той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5066 |02.12.2013 Проф. Константинов: Задължителният вот пак може да е купен . 15| 6336 |01.12.2013 Михаил Константинов: Властта е слаба и се ослушва . 4| 5578 |25.11.2013 Проф. Илчев: Нарушава се законът за субсидиране на научната дейност . 2| 5621 |24.11.2013 Проф. Минеков охули закона за културното наследство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads