Реклама / Ads
0| 2629 |28.06.2023 НОВИНИ

Проф. Оскар: Поради липсата на реакция, нещата с езика на омразата ескалират

.
Проф. Александър Оскар, председател на дружество ”Шалом” Източник: Нова тв
Напрежението се покачи вчера, след като премиерът, вътрешният и правосъдният министър направиха извънредно изявление срещу действията на партия „Възраждане”.
 

„Това е една много груба, остра реч, но не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. Това е, може би, лошо възпитание, грубост, недопустима за политически лидер, но не е престъпление”, коментира адвокат Людмил Рангелов в ефира на "Здравей, България".


„Случва се нещо много опасно, даже бих казал зловещо. Искам да напомня, че Холокостът не започва с концентрационните лагери и газовите камери, а с речта на омразата в Европа.

 

И постепенно точно поради липсата на реакция, нещата ескалират”, заяви проф. Александър Оскар, председател на организацията на евреите в България "Шалом". 

 

„Нещата в България през последните две години наистина се влошават по отношение на езика на омразата.

 

И само да припомня, че същите тези хора преди две години, по време на COVID пандемията, сравняваха зелените е сертификати, които спасяваха животи, с жълтите звезди, които евреите  е трябвало да носят в резултат на приетия закон за защита на нацията”, посочи още той.

 

„Също през тези две години многократно ние като евреи сме били обвинявани, че сме нелоялни към България, че сме гости в България, да внимаваме как се държиме.

 

За да се стигне до миналата семица с директни вече обвинения към мен, към представителите на еврейската общност, че сме нацисти и други подобни манипулации и неверни твърдения", коментира още Оскар. 

 

„Може би един от образите, в които "Възраждане" искат да влязат, е като гонени, преследвани борци за свобода и бог знае какви други неща. Това са хора, които са дебалансирани, но много добре популистично умеят да управляват настроенията на най-необразованата, най-агресивно настроената част от населението", допълни още финансистът Левон Хампарцумян.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5056 |26.06.2023 Проф. Николай Слатински: Сравняват ги, но Путин не е постигнал и 1/100 от това на Хитлер . 3| 3398 |26.06.2023 Проф. Дарина Григорова: Това, което се случи в Русия, беше тежко въоръжен метеж . 2| 2860 |26.06.2023 Проф. Михаил Станчев: "Вагнер" контролира находища от злато и ценни метали в Африка, военните се опитват да ги вземат . 39| 5200 |25.06.2023 Проф. Николай Слатински: Путин стана карикатура - страхлив, жалък, бягащ позорно
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads