Реклама / Ads
8| 4430 |19.03.2020 НОВИНИ

Прокуратурата иска пропускателни пунктове в ромските махали в София

.
Източник: БГНЕС
Софийска районна прокуратура е предприела незабавни мерки и действия за спазване на законността, като е указала на кметовете на райони при Столична община и началниците на районни управления при СДВР да извършат преценка за необходимостта от въвеждане на контролен режим, посредством обособяване на пропускателни пунктове, с цел ограничаване струпването и движението на групи от хора.
 

Поводът за това е информацията, разпространявана в средствата за масово осведомяване, за струпване и движение на групи от хора (повече от двама възрастни) в квартали на гр. София, населени с лица от различна етническа принадлежност, явно демонстриращи нежеланието си за спазване на въведените ограничения, в нарушение на т. 9 от Заповед от РД-01-131/17.03.2020г. на Министъра на здравеопазването за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на Република България, обявявата от държавното обвинение.

 

Причина за искането е и възможността за констатиране на нарушения, свързани с не спазване на карантинния период и задължението за съобщаване за завръщане от т.н. „рискови държави“ с оглед ограничаване на контактните им лица.

 

Указано е също при констатиране на случаи на струпване на хора на едно място да се предприемат незабавни действия за осигуряване на необходимата дистанция помежду им, при евентуално неизпълнение на дадените указания да бъде извършвана преценка за издаване на писмени разпореждания и протоколи за предупреждение, както и налагане на глоби.

 

Възложената от страна на Софийска районна прокуратура проверка следва да установи също:

- Какви са конкретните мерки, относими към предотвратяване струпването и движението на групи от хора (повече от двама възрастни) в посока от и за съответния квартал, в нарушение на т. 9 от Заповед от РД-01-131/17.03.2020г. на Министъра на здравеопазването?

- Взети ли са необходимите противоепидемични мерки против разпространението на COVID – 19 за живущите в квартала? Каква е организацията във връзка с изпълнение на заповедите за вече въведените противоепидемични мерки?

- Какви действия против разпространението на COVID – 19 са предприети по отношение на лица, живущи в квартала, за които е констатирано, че нарушават карантинния си период и/или не са съобщили за завръщането си от т.н. „рискови държави“ и за контактни лица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4089 |19.03.2020 Ангелкова: Всеки сам е поел риска да замине по това време . 20| 13730 |19.03.2020 Край на свободата на словото. Репресиите на прокуратурата срещу лекари започнаха . 1| 3654 |18.03.2020 АТАКА иска отпадане на лихвите и таван на цени за храни и лекарства . 6| 4129 |18.03.2020 Нинова иска да се отвори държавния резерв по време на извънредното положение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads