Реклама / Ads
7| 6142 |14.04.2019 НОВИНИ

Прокуратурата поиска по 20 години затвор за Иванчева, Петрова и Дюлгеров

.
Десислава Иванчева и Биляна Петрова Източник: БГНЕС
Специализираната прокуратура поиска от съда по 20 години затвор за Десислава Иванчева, бивш кмет на район ”Младост”, нейната заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Прокуратурата поиска още и отнемане на цялото им имущество.
 

Пледоарията на държавното обвинение продължи близо 4 часа и приключи преди малко. Това,което вбеси аудитория бе, че обвинителите четяха изключително бавно и непрекъснато повтаряха тезите  си. Според тях Иванчева е основният извършител в искането на подкуп в размер на 1917 минимални работни заплати, което прави 979 915 лева, както и получаването на подкуп в размер на 268 минимални заплати или 136 908 лв., предаде репортер на Фрог.

 

Любопитното е, че в изложението си прокуратурата не се обоснова на нето едно СРС. Припомняме, че след акцията по задържането на двете кметици през април 2018 г. заместник-главният прокурор Иван Гешев се хвалеше, че има много СРС-та.

 

Един от обвиняемите, Петко Дюлгеров, сочен като посредник при предаване на подкупа, се отказа от показанията си, дадени в досъдебната фаза, като обясни, че той е бил притискан.

 

На днешното заседание прокуратурата твърди, че неговите обяснения за натиск са несъстоятелни и това е била защитната му теза.

 

Пледоарията продължи със защитата на Иванчева. Тя доказа, че прокуратурата лъже относно придвижванията на строитените преписки на Александър Ваклин. Според обвинението тя е просидяла 5 месеца на бюрото на Иванчева. Системата за документооборот баче отрича този факт.

 

Интересно още е, че прокуратурата гради обвинението срещу нея на базата на показания на съпругата на Ваклин - Полина. Тя твърди, че след среща с Иванчева, е имало "намеци" за подкуп. "Как лични впечатления служат за доказателства?" - попита адвокатът. И допълни: "Няма нито едно доказателство, което да документира кконкретни параметри на подкуп - СРС или показания. През цялото време Ваклин върви по тънката граница на активния подкуп.

 

Никъде по доказателствата не е казано, искан ли е такъв подкуп. Не са обсъждани параметри и начин на плащания, разясни още защитникът.

 

Установено е, че Иванчева е искала 20% от разгънатата застроена площ на големите строителни предприемачи под формата на градинки за озеленяване и детски площадки.

 

Защитникът на Иванчева дори опроверга твърдението на прокуратурата за определени срещи ежду подсъдимите свързани с подкупа. Според него такива срещи не е имало, даде аргументи в тази посока.

 

Има и друг любопитен факт. Срещите между Дюлгеров и Ваклин са били записвани на СРС, но останалите с Иванчева и Петрова - не.

 

Делото продължава с пледоариите на защитниците.

 

Очаквайте подробности!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7291 |12.04.2019 Фрогоко: Спецпрокуратурата и КОНПИ отново подхванаха р-н „Младост” . 5| 4580 |11.04.2019 Прокуратурата и КОНПИ проверяват Крум Зарков заради имоти . 3| 4507 |11.04.2019 Прокуратурата в Габрово обвини тримата, задържани за побоя над магазинер . 4| 5777 |11.04.2019 Журналист: Трябват години за разплитането на сделките ”на далавера” в имотния регистър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads