Реклама / Ads
32| 7924 |08.07.2012 НОВИНИ

Прокурор Св. Костов: Ал. Петров не е политик, а с криминални обвинения

.
Прокурор Светлозар Костов
Много странно е, че Алексей Петров се държи в процеса срещу „Октопода” като политическо лице, а е обвиняем за тежки криминални деяния. В самото дело няма политически субект, а само криминални престъпления. Това заяви председателят на Спецпрокуратурата Светлозар Костов в предаването „Насреща с Люба Кулезич” по ТВ-7.
 
Обвинителят Костов разкри също, че има нови данни по знаковто дело, които ще покажат още страни от престъпните схеми и действия на „Октопода”. Според него въпреки известното закъснение, с което са представени на съда новите СРС-та, те са доста показателни и със сигурност ще променят хода на делото.

”Алексей Петров и адвокат Ваня Траянова, която защитава и Антон Петров-Хамстера, “мотивират” свидетеля Пламен Устинов да не говори за определени случаи”, уточни Костов. Той не скри удивлението си как в залата при дадени разкрития видял някои от адвокатите на обвиняемите да си гризат ноктите. Костов не пожела да уточни у кого са били записващите устройства по време на прословутите срещи между Петров и Устинов в мандрата край Тетевен, но не отхвърли възможността да са били сложени на адвокат Траянова.

На 12 юли ще се гледа мярката за неотклонение на Алексей Петров и тогава ще бъдат огласени данни от записаните разговори. Предварителната информация е, че съдържанието на тези разговори отговаря по-скоро на казаното от свидетеля Устинов, а не на казаното от Петров, допълни прокурор Костов.

Той призна, че усеща натиск още от стартирането на делото „Октопод”. Не уточни обаче откъде идва той. Пред Фрог нюз хора от магистратурата споделиха, че един от зам.-главните прокурори много  упорито се интересувал какво се случва по делото и от свидетелите. Дори разпореждал, без да има такива правомощия, какво да прави следствието с някои от тях.

Имало проверка по някои публични обвинения срещу свидетеля Георги Цветанов от хора, близки до Алексей Петров. Нямам представа как е приключила тази проверката, но това е единственият начин да се действа и спазва закона. Това обаче по никакъв начин не поставя под съмнение показанията му. Устинов е под постоянна полицейска охрана поради заплахи на хора от неговото село, близки до някои от подсъдимите в процеса.

Що се отнася до спецпрокуратурата, прокурор Светлозар Костов поиска промени в законодателството в две посоки - към уточняване на задълженията на спецпрокурорите и освобождаването им от несвойствени задачи и към създаване на специален закон, който да даде различни правомощия на спецпрокуратурата. Костов допълни, че не се страхува от корупционен натиск. На въпрос колко струва часовникът му, той отвърна: „Само 80 лева”.

 

Припомняме, че през последните месеци някои от свидетелите по делото „Октопод” бяха подложени на нечуван натиск, заплахи и шантаж. За да променят показанията си в полза на обвиняеми са заплашвани дори техни близки и децата им. За тормоза пред съда признаха Донка Митева и Пламен Устинов- На последното заседание същото сподели и Иванка Славчева, която доскоро бе сред най-ревностните защитнички на Алексей Петров.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7430 |05.07.2012 Стилиян Петров навършва 33. ЧРД, Стенли! . 97| 12535 |03.07.2012 Е. Сугарев: Оправдаят ли Ал. Петров, ще си търся друго място за пребиваване . 19| 15206 |27.06.2012 Антон Петров-Хамстера замесен в нов заговор за убийство? . 114| 8945 |26.06.2012 Проверяват в ДАНС незаконни записи и заповеди на Ал. Петров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads