Реклама / Ads
3| 5143 |07.05.2014 НОВИНИ

Прокурорът по делото срещу Пенгезов се оплака от натиск

.
Веселин Пенгезов
Натиск в хода на делото срещу настоящия шеф на кабинета „Орешарски" Мария Дивизиева в класическия смисъл на думата не е имало, но е имало намеци в определена насока от лица, които могат да правят такива намеци.
 

Това обяви разследващият по делото прокурор Стоил Тойчев пред Нова тв. Защо чак сега става ясно, че е започнало досъдебно производство за измама с европейски проект и европейски пари от страна на съдиите Веселин Пенгезов, Петър Петков и Мария Дивизиева, запита Тойчев в студиото.

„Това време е отнето изключително и само на мен. Не съм работил с колеги, не съм работил с оперативни. Така че не трябва да се спекулира с това, че по делото е бил ангажиран някакъв крупен екип, който си е „губил времето 5 години с разследването", отговори той. „Имайте предвид, че нашият НК е прекалено бавен и тромав", заяви прокурорът.

Той допълни, че с оглед развитието на делото, преценката му е правилна. Тойчев категорично отрече да е имало опит за натиск или въздействие върху него. „Неща, които не могат да бъдат подкрепени с факти, няма как да бъдат коментирани. Имало е опит за влияние, но не мога да коментирам това в момента", заяви прокурорът.

Стоил Тойчев посочи, че пряко засегнатите по делото не са били сред хората, опитали да въздействат върху хода на разследването: „Въпросът е, че то е приключило от моя гледна точка и е изпратено до Софийска военно-окръжна прокуратура".

Обвинението срещу съдия Пенгезов, който е председател на Софийския апелативен съд и срещу съдия Петков, са за длъжностно присвояване по проекта за изготвяне на софтуер за военните съдилища в София и Плевен. Според прокуратурата това е станало със знанието на Мария Дивизиева, която по това време е зам.-министър на държавната администрация и шеф на ОП "Административен капацитет" и е съветвала Пенгезов и Петков как да прикрият, че не са обявили обществена поръчка, а вместо това са раздавали пари на физически лица.

„Документацията по случая е подменена 80%. Подменена е информационната система, която е трябвало да осигури прозрачност на военните съдилища", заяви Стоил Тойчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5831 |03.05.2014 Делото срещу Мицубишито продължава на 26 юни в Чикаго . 3| 5129 |29.04.2014 ВСС отстранява Пенгезов след празниците . 4| 5382 |28.04.2014 Махат временно Пенгезов и Петков от длъжностите им . 4| 6073 |28.04.2014 Четири обвинения за Веселин Пенгезов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads