Реклама / Ads
0| 5087 |25.04.2014 НОВИНИ

Прокурори поискаха от ВКС да върне делото срещу Цонев, Сантиров и Попов

.
Прокуратурата поиска от Върховния касационен съд да върне за ново разглеждане делото за подкуп срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. Решението на съда се очаква до месец.
 

Прокуратурата акцентира с искането си върху решението на Софийския апелативен съд, в което бяха потвърдени оправдателните присъди на бившия военен министър, бившия съдия от Софийския градски съд и бившия финансист. Според държавното обвинение понеже апелативните съдии не са анализирали правилно доказателствата по делото, те са произнесли неправилна присъда, а самата присъда беше определена като екзотична. В отговор адвокатите репликираха с обвинение в некачественост на прокурорския протест, като обявиха, че в адвокатската си практика не са виждали такъв. Един от подсъдимите, бившият съдия Петър Сантиров, пък беше още по-краен. Според него с поведението си прокуратурата показала, че действа не в името на правото, а за честта на пагона. Кой е прав - това ще реши Върховният касационен съд.

Две съдебни инстанции не се довериха на прокурорската теза, че Николай Цонев е предложил пари на основния прокурорски свидетел, следователя Петьо Петров, за да смачка дело срещу него, и че посредници в схемата са били другите двама подсъдими - Петър Сантиров и Тенчо Попов.

Софийският градски съд, а после и Софийският апелативен съд, подложиха на критика както събраните по делото със специални разузнавателни средства доказателства, така и достоверността на показанията на Петров. Сега Върховният касационен съд може или да обяви Цонев, Попов и Сантиров за окончателно невинни, или в най-благоприятния за прокуратурата случай - да върне делото за ново разглеждане.

Независимо от съдебния акт, който се чака в законовия едномесечен срок, казусът ще се запомни с шумния арест на бившия военен министър в болница и с репликата на бившия заместник градски прокурор на София Роман Василев - Господин Цонев, вие сте обвинен в престъпление корупционно, като абсолютен престъпник - на колене! Именно този арест изпрати делото в Европейския съд по правата на човека, припомня БНР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6134 |22.04.2014 Прокурори подхванаха пиарките на Мирослав Найденов . 5| 5368 |21.04.2014 50 000 нашенци поискаха данъчна амнистия . 39| 10860 |11.04.2014 Супер скандал! Софийските прокурори бойкотират Цацаров и отчета си . 9| 6178 |21.03.2014 Прокурори поемат тайни на Плевнелиев, Борисов и Каратиста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads